Sýrske znepriatelené strany v utorok prerušili rokovania

Ďalšie rokovania medzi predstaviteľmi sýrskeho režimu a opozície v utorok prerušili.

28.01.2014 21:34
debata (1)

Vo vyhlásení o tom informovala OSN s tým, že ranné stretnutie prerušili a poobedňajšie zrušili potom, čo zástupcovia sýrskej vlády obvinili Spojené štáty z financovania terorizmu. Strohé vyhlásenie uvádza, že „na poobedie či večer sa žiadne stretnutie neplánuje“. Priame rokovania znepriatelených strán by mali pokračovať v stredu ráno o 10.00.

Členka opozične delegácie Rimna Fleihanová uviedla, že vyslanec OSN Lachdar Brahímí rokovanie odložil, pretože režim nie je ochotný „spolupracovať v žiadnej záležitosti vrátane humanitárnych otázok či otázky vytvorenia prechodnej vlády“. Ranné stretnutie sa okrem toho začalo návrhom predstaviteľov sýrskej vlády, aby účastníci rozhovorov spoločne odsúdili USA za podporu terorizmu.

V utorok sa malo konať už štvrté kolo priamych rokovaní medzi sýrskou vládou a opozíciou. V nedeľu sa obe znepriatelené strany dohodli na evakuácii žien a detí z obliehaných častí mesta Homs, ktoré okupujú povstalci. Pondelok bol venovaný politickým témam, a to najmä vytvoreniu novej prechodnej vlády, rozhovory však uviazli na mŕtvym bode. Opozícia trvá na tom, že Asad musí rezignovať a v novej vláde nesmie mať žiadne miesto. Režim to odmieta a tvrdí, že prezident v žiadnom prípade neodstúpi.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Ženevská konferencia #Ženeva