Zeman kritizoval chyby v zozname ministrov, vládu však vymenoval

Český prezident Miloš Zeman vymenoval ministrov kabinetu Bohuslava Sobotku. Deväťdesiat päť dní po predčasných voľbách sa tak v Česku ujala moci nová koaličná vláda. Žiadny iný kabinet na to nečakal tak dlho.

29.01.2014 14:18 , aktualizované: 15:00
Zeman, vláda, Sobotka, Babiš Foto: ,
Prezident Miloš Zeman na spoločnej fotografii s členmi vlády Bohuslava Sobotku.
debata (5)

Zeman počas vymenovania vlády šokoval všetkých prítomných tým, že oznámil, že sa rozhodol troch z navrhovaných ministrov nevymenovať. Išlo však z časti o jeho bonmot, pretože premiér Sobotka predložil prezidentovi návrh nominácií s niekoľkými chybami, tie sa týkali mien a priezvisk ministrov a pridelených rezortov. Informoval o tom portál Lidovky.cz.

„Za prvé, odmietol som vymenovať za ministra životného prostredia pána Brabenca a namiesto neho som menoval pána Brabca. Za druhé, odmietol som vymenovať za ministra poľnohospodárstva pána Martina Jurečku, vymenoval som pána Mariana Jurečku,“ zdôraznil chyby v menách ministrov Zeman. To, že boli v dokumente nominovaní dvaja ministri zdravotníctva, okomentoval, že by to bolo zaujímavé, ale vláde by neprospeli.

„Šesť chýb v jeden a pol stranovom dokumente je pomerne dosť,“ uzavrel zoznam chýb Zeman. Sobotka na Zemanove výčitky v následnej krátkej reči nijako nereagoval. Prezident však vláde poprial šťastie a zároveň uviedol, že vymenovaná vláda je jediná možná. Šéfom koaličných strán odkázal, aby považovali zákon o štátnej službe za prioritu.

Sobotkov kabinet čakal na vymenovanie najdlhšie

Rečou čísel je koaličná vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL trinástou v samostatnej histórii Českej republiky a samotný Sobotka je jedenástym premiérom. To preto, že Václav Klaus a Mirek Topolánek stáli na čele dvoch vlád. Upozorňuje na to server IDnes.cz.

Prezident Miloš Zeman vymenoval za ministra... Foto: SITA/AP, Petr David Josek
Zeman, Babiš Prezident Miloš Zeman vymenoval za ministra financií Andreja Babiša.

Nový kabinet má 17 členov, osem za ČSSD, šesť za hnutie ANO Andreja Babiša a traja za KDU-ČSL. Vystriedal pri moci „prezidentskú vládu“ Jiřího Rusnoka, ktorá vládla krajine od polovice júla, z toho väčšinu času v demisii, pretože nezískala v snemovni dôveru. Miloš Zeman ju vymenoval bez predchádzajúcej dohody s politickými stranami.

V Sobotkovej vláde sú tri ženy: Helena Válková a Věra Jourová za hnutie ANO, na poslednú chvíľu majú jednu ženu vo vláde i sociálni demokrati – Michaela Marksová Tominová, tá prijala post ministerky práce a sociálnych vecí za Petra Krčála. Ten najprv miesto vo vláde prijal, potom ho z rodinných dôvodov odriekol.

Vymenovanie svojej vlády, hoci až tri mesiace po voľbách, môže Sobotka považovať za osobný úspech. ČSSD v nich zvíťazila, ale so slabým výsledkom 20,45 percenta hlasov a musela uzavrieť koalíciu s hnutím ANO Andreja Babiša, proti nemu sa v kampani ostro vymedzovala, a s ľudovcami, ktorí sa do snemovne po troch rokoch vrátili.

Bohuslav Sobotka po voľbách ustál aj pokus o zvrhnutie v ČSSD a svojich oponentov zo straníckeho krídla Michala Haška vytlačil aj z najužšieho vedenia strany. Problém s chýbajúcim čistým lustračným osvedčením Babiša vyriešila koalícia tým, že kývla na Zemanovu podmienku a v januári prerokovala v snemovni – v prvom čítaní novelu služobného zákona.

Andreja Babiša vo štvrtok, deň po vymenovaní vlády, čaká cesta do Bratislavy, kde okrem stretnutia so slovenskými ministrami zamieri aj na súd, ten rieši jeho spor s Ústavom pamäti národa. Babiš sa súdi preto, že odmieta podpis vedomej spolupráce s tajnou políciou prednovembrového režimu.

Nová vláda v Česku

  • premiér – Bohuslav Sobotka (ČSSD)
  • vicepremiér a minister financií – Andrej Babiš (ANO)
  • vicepremiér pre vedu a výzkum – Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL)
  • minister zahraničia – Lubomír Zaorálek (ČSSD)
  • minister vnútra – Milan Chovanec (ČSSD)
  • minister priemyslu – Jan Mládek (ČSSD)
  • minister školstva – Marcel Chládek (ČSSD)
  • minister práce a sociálnych vecí – Michaela Marksová Tominová (ČSSD)
  • minister zdravotníctva – Svatopluk Němeček (ČSSD)
  • minister pre ľudské práva a šéf Legislatívnej rady – Jiří Dienstbier (ČSSD)
  • minister obrany – Martin Stropnický (ANO)
  • ministerka spravodlivosti – Helena Válková (ANO)
  • ministerka pre miestny rozvoj – Věra Jourová (ANO)
  • minister dopravy – Antonín Prachař (ANO)
  • minister životného prostredia – Richard Brabec (ANO)
  • minister pôdohospodárstva – Marian Jurečka (KDU-ČSL)
  • minister kultúry – Daniel Herman (KDU-ČSL)
5 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #Česko #Andrej Babiš #Miloš Zeman #Bohuslav Sobotka