Putin nariadil splniť dohodu s Ukrajinou o úvere a zlacnení plynu

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu nariadil vláde, aby bezo zvyšku splnila dohodu s Ukrajinou o poskytnutí úveru a zlacnenie plynu.

29.01.2014 14:56
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (3)

Informovala o tom agentúra Interfax. V pondelok na stretnutí s predstaviteľmi Európskej únie šéf Kremľa vyhlásil, že Moskva tak urobí bez ohľadu na zloženie vlády v Kyjeve.

„Chcem (ruskú) vládu upozorniť na to, čo znepokojuje našich ukrajinských kolegov a priateľov, a najmä na potrebu dodržiavania všetkých našich dohôd… mám na mysli naše dohody ohľadom kreditov a vo finančnej sfére,“ povedal podľa agentúry Putin na stredajšej porade s členmi ruskej vlády. A hneď dodal: „Prosím vládu, aby splnila všetky naše dohody.“

Putin sa v decembri dohodol s ukrajinským prezidentom Viktorom Janukovyčom na pôžičke 15 miliárd dolárov pre Kyjev a na znížení ceny ruského zemného plynu pre Ukrajinu o tretinu. Médiá sú presvedčené, že Moskva vyšla v ústrety Janukovyčovi výmenou za to, že vlani v novembri nepodpísal asociačnú dohodu Ukrajiny s EÚ.

Ukrajina zatiaľ z pôžičky dostala tri miliardy dolárov. Premiér v demisii Nikolaj Arbuzov v stredu svojmu kabinetu v Kyjeve povedal, že čoskoro očakáva ďalšiu transakciu kreditu vo výške dvoch miliárd dolárov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #úver #zemný plyn #Vladimir Putin #Ukrajina