Rusko môže zakázať aj heterosexuálnu propagandu

Ako utlmiť kritiku homofóbneho zákona, aby nezatienila blížiacu sa olympiádu v Soči? Ruskí poslanci ponúkajú recept: spolu s homosexuálnou propagandou treba zakázať aj heterosexuálnu.

29.01.2014 15:15
homosexuáli, Putin, gay Foto: ,
Aktivisti za práva homosexuálov držia fotografiu šéfa Kremľa Vladimira Putina s dokreslenými diabolskými rožkami na bruselskej demonštrácii proti ruskému homofóbnemu zákonu.
debata (8)

Skupina zákonodarcov, v ktorej sú predstavitelia vládneho Jednotného Ruska, komunisti i nacionalisti, predložila v Štátnej dume návrh novely sporného zákona „o zákaze propagácie netradičnej sexuálnej orientácie medzi neplnoletými“.

Verejná obhajoba neheterosexuálnych vzťahov pred deťmi je v Rusku od júna minulého roku trestná. Hrozí za ňu pokuta od 85 do vyše 20-tisíc eur. Právna norma medzi prejavmi zakázanej propagácie uvádza aj „šírenie zvrátenej predstavy o rovnoprávnosti netradičných a tradičných sexuálnych vzťahov“. Šéf projektu GayRussia Nikolaj Alexejev ju iba predvčerom napadol na Európskom súde pre ľudské práva. Súd v Archangeľsku totiž na jej základe jemu a jeho druhovi minulý mesiac vyrubil pokutu 85 eur. Previnil sa tým, že pri detskej knižnici držal transparent s nápisom: „Homosexuálna propaganda neexistuje. Homosexuálom sa človek nestáva, ale rodí!“ Bol to prvý právoplatný rozsudok vynesený v súlade s kontroverzným federálnym zákonom. Pre Alexejeva to však nebola prvá pokuta. V Petrohrade na základe podobného miestneho zákona už predtým musel z rozhodnutia súdu zaplatiť 125 eur za to, že v centre mesta držal v rukách transparent s nápisom: „Homosexualita nie je zvrátenosť. Zvrátenosťou je hokej na tráve a balet na ľade.“

Aktivistu za práva komunity LGBT návrh novely zákona nijako nepotešil. „V právnej praxi bude stále namierený, tak ako predtým, proti homosexuálom a verejné podujatia ako dúhové pochody budú naďalej zakázané,“ napísal Alexejev vo svojom blogu. Navrhované zmeny podľa neho môžu iba skomplikovať jeho štrasburskú sťažnosť na diskriminačný charakter pôvodného zákona.

Predkladatelia si novelu zákona predstavujú veľmi jednoducho. Podľa ich návrhu by „propagáciu netradičnej sexuálnej orientácie“ stačilo v texte nahradiť výrazom „propagácia priority sexuálnych vzťahov“. Výška pokút by sa pritom nezmenila. Vo výklade k návrhu novely predkladatelia vysvetľujú potrebu rozšírenia účinnosti zákazu „škodlivosťou informácií propagujúcich prioritu sexuálnych vzťahov na úkor rodinných hodnôt, duchovného a intelektuálneho rozvoja“, čo podľa nich vedie „k zvýšenej sexuálnej aktivite dorastajúcej mládeže spolu so znížením veku, keď začínajú nadväzovať sexuálne vzťahy“.

„Nechápem, prečo by mala byť zakázaná propagácia netradičných a ponechaná bujnejúca propaganda tradičných sexuálnych vzťahov,“ obhajoval rozšírenie zákazu pre portál Gazeta.ru spoluautor novely Sergej Kuzin z Jednotného Ruska. Medzi poslancami vládneho tábora však na túto otázku zjavne nepanuje zhoda. Šéfka parlamentného výboru pre rodinu, ženy a deti, ultrakonzervatívna predkladateľka vlaňajšieho homofóbneho zákona Jelena Mizulinová, iniciatívu označila za „neaktuálnu a zbytočnú“.

Nech už bude osud exotického návrhu akýkoľvek, diskutujúci na ruských sociálnych sieťach sa na ňom schuti zabávajú. Legenda televíznej žurnalistiky Vladimir Pozner si napríklad spomenul na jeden z telemostov, ktoré v čase perestrojky moderoval medzi radovými sovietskymi a americkými občanmi. „Na otázku Američanky, ako chrániť deti pred sexom a násilím v televízii, jedna milá Leningradčanka vyhlásila: U nás sex nie je a my sme kategoricky proti nemu. Neskôr emigrovala do Nemecka, čo je škoda, lebo teraz by sa, zdá sa, veľmi hodila za poslankyňu,“ dodal populárny moderátor a vo svojom blogu ironicky navrhol, že namiesto zákazu propagácie sexu by sa mal zakázať sex ako taký.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #homosexuáli #Soči 2014