Rokovania v Ženeve o Sýrii zaznamenali malý pokrok

Rozhovory medzi predstaviteľmi sýrskeho režimu a opozície zaznamenali v stredu mierny pokrok potom, čo obe strany súhlasili, že ako východisko k ďalším rokovaniam použijú závery z prvej mierovej konferencie Ženeva 1.

29.01.2014 16:23
debata

Komuniké z júna 2012 navrhuje jednotlivé kroky potrebné na ukončenie bojov a vytvorenie prechodnej vlády. „Dohodli sme sa, že základom rokovaní bude Ženeva 1,“ povedal hovorca opozičnej delegácie Louáj al-Safí.

Potvrdil to aj poradca sýrskeho prezidenta prítomný v Ženeve Buthaina Šaában s tým, že zástupcovia vlády s tým súhlasia, majú však niekoľko námietok. Opozícia chce prednostne hovoriť o otázke vytvorenie prechodnej vlády, vládna delegácia však trvá na tom, že ako prvé sa musia prerokovať „teroristické aktivity“ v Sýrii. Povstalcov totiž režim označuje za teroristov. Opozícia tiež stále trvá na tom, že v novej dočasnej vláde mená al-Asada zohrávať žiadnu rolu a mal by sa vzdať moci.

Sýrska štátna televízia informovala, že vládna delegácia chce hovoriť o záveroch zo Ženevy 1 „odsek po odseku“. Prvým odsekom podľa nej je práve zastavenie násilia, ktoré prerástlo do terorizmu. Prvým bodom rokovaní by preto mal byť terorizmus.

Priame rokovania medzi sýrskymi znepriatelenými stranami v Ženeve pokračujú už piatym dňom, zakiaľ sa však nepodarilo žiadne konkrétny úspech. Čiastkovým ústupkom zo strany vlády bolo umožniť evakuáciu žien a detí z obliehaného mesta Homs, čo na mieste pripravuje OSN.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Ženevská konferencia