Olympionici v Soči vraj nebudú mať právo slobody prejavu

Ruskí organizátori zimných olympijských hier 2014 v Soči zaradili spiatočku vo vzťahu k slobode prejavu. Zatiaľ čo prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach ešte v pondelok priznal športovcom právo prezentovať politické či iné názory na tlačových konferenciách, šéf organizačného výboru Dmitrij Černyšenko má na vec iný názor.

30.01.2014 15:20
Boľšoj, Soči Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (18)

K iným ako športovým témam sa podľa neho môžu olympionici vyjadrovať iba v prípade, že tlačovú konferenciu nezneužijú na demonštráciu či protest. „Postupujeme v súlade s pozíciou Medzinárodného olympijského výboru,“ tvrdí Černyšenko.

Ruskú federáciu už pred začiatkom športového sviatku kritizovali pre korupciu, hrozby terorizmu či postoj k maloletým v súvislosti s propagáciou sexuálnych menšín. „Je zrejmé, že Hry nemôžu byť nástrojom na demonštráciu politických názorov, bez ohľadu na dôvod. MOV bude v prípade potreby individuálne riešiť jednotlivé prehrešky,“ vyhlásil Bach na pondelkovej tlačovej konferencii a ozrejmil, že olympionikom hrozí trest len v prípade, ak prejavia politické názory počas súťaže alebo odovzdávania medailí.

Na tlačových konferenciách podľa neho môžu prezentovať svoje postoje. „Športovci majú slobodu prejaviť svoj názor. Ak budú chcieť počas tlačových konferencií spraviť politické vyhlásenie, môžu tak urobiť,“ uzavrel Bach.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Soči #sloboda prejavu #olypiáda