Za Leningrad hrozí televízii blokáda

"Bolo treba Leningrad vzdať, aby sa zachránili státisíce životov?" opýtala sa populárna súkromná televízia Dožď čitateľov svojho internetového portálu.

31.01.2014 10:38
Leningrad, televízia Foto: ,
Muž v uniforme sovietskeho vojaka vztyčuje na streche moskovského sídla televízie Dožď repliku víťaznej vlajky z roku 1945 na protest proti kontroverznej ankete kanálu k leningradskej blokáde.
debata (239)

Teraz si jej vedenie môže spytovať svedomie, či v dnešnom Rusku bolo treba zadávať takú citlivú otázku.

Petrohradská prokuratúra v štvrtok na podnet radnice mesta na Neve, ktoré v rokoch 1941 až 1944 za takmer deväťsto dní nacistickej blokády zaplatilo životmi vyše trištvrte milióna svojich obyvateľov, začala skúmať, či Dožď anketou neporušil zákon. „Preverujeme, či televízna stanica neprekročila všetky prípustné medze pred pamätným dátumom definitívneho prerazenia blokády,“ oznámila prokuratúra. „Nevylučujeme, že v danom prípade môže ísť o extrémizmus, teda o trestný čin,“ citovala jej hovorkyňu Marinu Nikolajevovú agentúra Itar-TASS.

Štátny úrad pre dohľad nad médiami Roskomnadzor v štvrtok odmietol vyhovieť volaniu viacerých politikov i časti verejnosti po odňatí vysielacích práv Dožďu, jeho vedenie len upozornil, že je povinnosťou televízie rešpektovať práva a legitímne záujmy občanov. Dožď aj tak ihneď pocítil dôsledky, keď ho hlavní operátori začali odpájať z káblových sietí.

Televízia Dožď vznikla v roku 2010 s podtitulom Optimistický televízny kanál. Namiesto nenáročnej zábavy však strednej vrstve spoločnosti, ktorá je jej cieľovou skupinou, ponúka spravodajstvo a publicistiku vymykajúce sa sivosti štátnej propagandy šírenej verejnoprávnymi kanálmi. Dáva priestor na vyjadrenie kritikom režimu a v čase masových protivládnych demonštrácií na prelome rokov 2011 a 2012 z nich dokonca vysielal priame prenosy. Kanál sa tiež na rozdiel od iných ruských televízií snaží nepredpojato informovať o protivládnych demonštráciách na Ukrajine.

Generálna riaditeľka Dožďu Natalia Sindejevová pripustila, že otázka, položená divákom v predvečer 70. výročia oslobodenia Leningradu spod blokády, mohla byť citlivejšie sformulovaná. Všetkým, koho sa to dotklo, sa ospravedlnila, redaktorov zodpovedných za anketu však odmietla prepustiť. Podľa Sindejevovej odpájanie Dožďa z káblových sietí sa deje na politickú objednávku, pre ktorú verejné rozhorčenie nad anketou poslúžilo len ako zámienka. „Veci treba nazývať pravými menami. Prirodzene, ide o cenzúru a nátlak,“ povedala pre agentúru Reuters. Riaditeľka predpokladá, že nespokojnosť úradov v skutočnosti vyvolali nedávno odvysielané príspevky o prepychových vilách vysokopostavených politikov vládnej strany Jednotné Rusko, ktoré odhalil opozičný líder Alexej Navaľnyj.

A čo si myslia v Kremli o ankete, v ktorej za tri hodiny, kým nebola stiahnutá, 54 percent odpovedajúcich uviedlo, že Leningrad mal radšej kapitulovať? Podľa hovorcu prezidenta Vladimira Putina sa televízia dopustila svätokrádeže, keď ignorovala morálne a etické medze, ktorých prekročenie ľudia v Rusku odmietajú akceptovať. „Na zavretie kanála (z úradnej moci) nevidím dôvod. Televízia však porušila viac, ako zákon – zašla za červenú líniu,“ povedal pre Dožď Dmitrij Peskov.

© Autorské práva vyhradené

239 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #blokáda #Leningrad #Dožď