Srbsko a Rakúsko zápasia so snehom, Taliansko s povodňami

Zatiaľ čo Srbsko a Rakúsko bojujú s prívalmi snehu, v Taliansku pre výdatné dažde hrozia záplavy. Rakúsko, kde si snehová kalamita v piatok vyžiadala najmenej dvoch mŕtvych, z bezpečnostných dôvodov zastavilo diaľkovú prevádzku na kľúčovej železničnej trati cez Alpy a uzavrelo horskú diaľnicu do východného Korutánska pre ťažké kamióny. Sneženie komplikuje dopravu aj v Poľsku.

31.01.2014 12:04 , aktualizované: 14:57
debata (1)

Rakúsky železničný dopravca ÖBB pre husté sneženie na juhu krajiny zastavil diaľkové spoje po taurskej trati, ktorá spája Salzburg s Villachom. „Riziko, že vlak uviazne a my nebude môcť evakuovať cestujúcich, je vysoké,“ uviedli dráhy. Zatiaľ nie je jasné, kedy diaľkové súpravy opäť vyjdú, výluka môže trvať aj do večera.

Sneh trápi predovšetkým juh Rakúska, kde miestami napadol až meter snehu. S problémami sa stretávajú aj vodiči, pretože mnohé horské cesty sú uzavreté, niekoľko alpských údolí sa tak ocitlo odrezaných od okolitého sveta. Taurská diaľnice A10 zo Salzburgu do Villachu je pre nákladné vozidlá nad 7,5 tony uzavretá.

Radosť zo snehovej nádielky majú zrejme školáci z Korutánska a východného Tirolska, kde v piatok mnoho tried zostalo pre rozmary zimy uzavretých.

Na juhu rakúska je v pohotovosti armáda

Vo východnom Tirolsku varujú záchranári lyžiarov pred vysokým lavínovým nebezpečenstvom, ktoré tu dosahuje v rámci päťbodovej škály štvrtý stupeň. Zosuvy snehovej masy hrozia aj v Ötztalských a Zillertalských Alpách pri hraniciach s Talianskom.

V Innervillgratene vo východnom Tirolsku len niekoľko kilometrov od talianskych hraníc zahynul vodič vozidla zimnej údržby, ktorého za volantom zasypala lavína. V tirolskom Thurne neďaleko Lienzu zahynul muž, ktorý sa snažil vyčistiť koryto potoka od nahromadeného dreva. Zatiaľ nie je podľa APA jasné, či sa utopil, alebo ho postihol infarkt.

Lavína vyčíňala aj v korutánskom Irschene, kde odtrhnutá snehová mäsa prenikla oknami do domu seniora, ktorého pritlačila na dvere kúpeľne. Dôchodca je teraz v nemocnici v Lienzi, rozsah jeho zranenia nie je známy.

Snehové a dažďové zrážky za tohtoročný január na juhu Rakúska sú najväčšie za posledné stovky rokov, uviedla DPA. Vo východnom Tirolsku a Korutánsku je v pohotovosti armáda, ktorá na pomoc vyčlenila 1 220 vojakov a päť helikoptér.

V Srbsku uviazli vodiči v dvoj až štvormetrových závejoch

Problémy s hustým snežením a predovšetkým silným vetrom hlási Srbsko, napríklad v Belehrade dosahoval rýchlosť 83 kilometrov za hodinu. Doprava z Belehradu do vojvodinského Zrenjaninu sa podľa svedkov zastavila vo štvrtok večer, keď cestu v dôsledku silného vetra zablokovali dva kamióny. Podľa pracovníka úradu pre mimoriadne situácie Gorana Nikoliča, citovaného televíznou stanicou B92, v zápche uviazlo na 50 vozidiel. Kolónu postupne zasypali prívaly snehu.

Koľko ľudí v zasnežených autách zostalo, je ťažké odhadnúť, povedal Nikolič. Záchranári ešte vo štvrtok večer evakuovali 40 detí a žien, ale mnoho ľudí nechcelo vozy opustiť. Od noci sa cestári snažia cestu uvoľniť, ale prácu im sťažuje vytrvalé sneženie.

Nikolič tiež uviedol, že záveje, ktoré sa v mieste vytvorili, dosahujú dve metre. Jeden z uviaznutých vodičov, ktorý ráno volal štátnej televízii RTS, ale tvrdil, že niekde sú až štvormetrové nánosy snehu. Zablokovaná kolóna, v ktorej sú aj autobusy, je podľa jeho odhadu dlhá okolo štyroch kilometrov.

Talianska polícia overuje bezpečnosť obyvateľov... Foto: SITA/AP, Daniele Leone
Rím, dažde, Taliansko Talianska polícia overuje bezpečnosť obyvateľov rímskej prímestskej časti Prima Porta.

Dažde ohrozujú viaceré časti Toskánska a Ríma

Taliansko okrem sneženie na severe trápi aj dažde. Pisu aj Florenciu ohrozuje rozvodnená rieka Arno. Úrady v Pise sú v piatok podľa agentúry ANSA uzavreté. Hladina rieky tu vystúpila na najvyššiu úroveň za posledných dvadsať rokov, záchranári už začali s výstavbou ochranných bariér a so spevňovaním brehov.

Husto prší aj v Ríme. Na severe talianskej metropoly musela byť uzavretá jedna stanica metra pre vodu, ktorá zaplavila podzemie. Na severe Ríma tiež pre vode a popadané stromy kolabuje cestná doprava.

V rímskej štvrti Aurelio pri hraniciach s Vatikánom sa v piatok zosunul podmáčaný svah, ktorý zasypal chudobné domčeky. Slum, ktorý obývajú najmä Rómovia, pre možné zranenia ľuďí kontroluje polícia.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #autá #Rakúsko #povodne #Srbsko #sneh #snehová kalamita