Janukovyč podpísal amnestiu pre zatknutých demonštrantov

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč v piatok podpísal zákon o amnestii pre demonštrantov, zatknutých počas protivládnych protestov. Oznámila to prezidentská kancelária. Podmienkou amnestie ale je, že demonštranti počas 15 dní opustia budovy úradov, ktoré obsadili v Kyjeve a v regiónoch.

31.01.2014 14:48
Viktor Janukovyč Foto: ,
Viktor Janukovyč.
debata (12)

Parlament, ovládaný Janukovyčovou Stranou regiónov a jej spojencami, v stredu v snahe zmierniť politickú krízu v krajine odhlasoval odpustenie trestov zadržaným demonštrantom. Opozícia ale návrh odmietla podporiť, pretože nesúhlasila s podmienkou, aby protestujúci opustili vládne budovy. Tie im slúžia ako riadiace centrá pre demonštrácie alebo ich používajú ako núdzové nocľahárne. V Kyjeve sú prinajmenšom tri objekty, ktoré poskytujú kľúčové zázemie pre demonštrácie na ústrednom námestí Nezávislosti, všeobecne známom ako Majdan.

Janukovyč tvrdí, že úrady už splnili všetky svoje záväzky pre pokojné vyriešenie politickej krízy. Opozícia sa však domnieva, že Janukovyč sa snaží brať zatknutých demonštrantov ako rukojemníkov, a trvá na ich omilostení bez akýchkoľvek podmienok. Naďalej tiež trvá na vypísaní predčasných parlamentných a prezidentských volieb ako východiska politickej krízy, trvajúce už dlhšie ako dva mesiace.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #amnestia #Viktor Janukovyč #Ukrajina