Zima pripravila 46 Poliakov o život a mnoho Slovincov o elektrinu

Sneh, dážď s povodňami aj obrie vlny naďalej sužujú mnohé európske krajiny. Zvlášť silno je postihnuté Slovinsko, kde sneh a ľad prerušili dodávky elektriny viac ako 100-tisíc ľuďom. Slovinský minister obrany Roman Jakič v pondelok situáciu označil za "prírodnú katastrofu väčších rozmerov".

03.02.2014 15:14 , aktualizované: 22:13
debata (2)

Poľsko hlási od začiatku roka 46 umrznutých. Na východe krajiny v pondelok bolo pre prívaly snehu odrezaných od okolitého sveta okolo 20 obcí, informovala agentúra DPA.

V Slovinsku, ktoré cez víkend zasiahla snehová búrka a silné námrazy, leží na zemi 500 ton oceľového šrotu a desiatky kilometrov drôtov zo zničených rozvodov elektriny. Podľa DPA je tam stále bez prúdu 115-tisíc ľudí. S obnovou prenosovej siete krajine pomáhajú ostatné európske štáty vrátane Českej republiky. Ostravskí hasiči k Ľubľane priviezli elektrocentrálu.

V niektorých slovinských obciach boli prerušené aj dodávky pitnej vody. Odstránenie škôd môže podľa Jakiča trvať mesiace.

S extrémnymi prejavmi zimného počasia sa pasuje tiež Poľsko a pobaltské štáty. Na východe Poľska prívaly snehu odrezali od sveta 20 obcí. V okrese Hrubieszów bola v pondelok zhruba pätina ciest neprejazdných, informovala televízia TVN 24.

V Lotyšsku počas januára ošetrili 150 ľudí s omrzlinami a podchladením, informovala agentúra Leta.

Aj Rakúsko ďalej sužujú rozmary zimného počasia, ktoré spôsobuje problémy pri dodávkach energie a tiež v doprave. V juhorakúskych krajinách Korutánsku a Štajersku v pondelok nefungovala elektrina v 17-tisícoch domácností, informovala agentúra DPA. Pre sneh a silné námrazy padajú stromy, ktoré na mnohých miestach prerušili elektrické vedenie alebo prevádzku na železnici.

V Korutánsku stále platí pre snehovú nádielku z posledných dní tiež lavínové nebezpečenstvo: pre neho je zatvorených mnoho cestných ťahov. Meteorológovia navyše upozorňujú, že situácia sa v najbližších dňoch určite nezlepší, pretože od utorka bude znovu silne snežiť.

Na problémy by sa mali pripraviť cestujúci na železnici – uzavretých je niekoľko regionálnych tratí a tiež úsek spájajúci Rakúsko so Slovinskom, kde sú pre námrazu a sneh obmedzenia vo vlakovej doprave ešte oveľa výraznejšie.

Na španielskom pobreží Atlantiku zúria obrie vlny. Jedna z nich už v nedeľu zmietla v galícijskom meste Foz dvoch mladých cyklistov. Pätnásťročný chlapec je nezvestný a je len mizivá pravdepodobnosť, že je stále nažive, informoval v pondelok verejnoprávny rozhlas RNE. Jeho 13-ročnému kamarátovi sa podarilo zachrániť.

Stav núdze pre počasie ďalej platí v niektorých častiach Talianska, kde intenzívne dažďové zrážky spôsobili záplavy a zosuvy pôdy. Aj keď napríklad situácia v Ríme, kde sa cez víkend vyliala z brehov rieka Tiber, sa trochu upokojila, bojujú s veľkou vodou napríklad v Toskánsku alebo v Benátkach. Na severe Talianska zase život komplikujú prívaly snehu.

Nepriaznivé správy majú meteorológovia pre Britániu, kde sa utvára ďalší systém nízkeho tlaku. Priniesť má ďalší výdatný dážď a silné búrky.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Rakúsko #záplavy #zima #námraza #kalamita