Dúha vrhá na Soči tieň

Dva dni pred otvorením hier v Soči aktivisti za práva sexuálnych menšín zatlačili na mešec, ktorý pomáha olympiádu financovať.

06.02.2014 07:11
Soči, LGBT Foto: ,
Izraelskí aktivisti v stredu v Jeruzaleme protestovali proti ruskému homofóbnemu zákonu pred sídlom prezidenta Šimona Peresa.
debata (59)

V devätnástich mestách sveta v stredu demonštranti vyzývali hlavné sponzorské firmy, aby odsúdili potláčanie práv príslušníkov komunity LGBT v Rusku. Mítingy sa konali v Londýne, New Yorku, Paríži, Jeruzaleme i v Riu de Janeiro, dejisku budúcej letnej olympiády. V rovnaký deň Výbor OSN pre práva detí vyzval Moskvu, aby zrušila sporný zákon zakazujúci propagáciu netradičnej sexuálnej orientácie medzi mladistvými.

Výbor poznamenal, že proklamovaným cieľom zákona je síce ochrana detí, ale v skutočnosti „podnecuje k stigmatizácii a diskriminácii“ gejov, lesieb, bisexuálov a transsexuálov, a to vrátane detí. Obzvlášť znepokojujúce podľa neho je, že vágna definícia propagandy vedie k pokračujúcemu postihovaniu neheterosexuálnej komunity v Rusku, ktorej aktivisti sa stávajú častým terčom násilia.

Tlak na sponzorov

Demonštranti v mnohých svetových metropolách sa priamo obracali na spoločnosti McDonald's, Coca-Cola, Samsung a Visa. „Toto je chvíľa, keď treba zatlačiť na sponzorov, aby využili svoju hospodársku moc na skoncovanie s diskriminačnými zákonmi,“ uviedlo medzinárodné združenie All Out, ktoré vlnu demonštrácii zvolalo.

Ako prvý na výzvu zareagoval najväčší telefonický operátor USA. „Podporujeme rovnoprávnosť LGBT celosvetovo a odsudzujeme násilie, diskrimináciu a obťažovanie namierené proti jednotlivcom LGBT, nech sú kdekoľvek,“ uviedla spoločnosť AT&T na svojej webovej stránke. Hoci firma AT&T nie je sponzorom Medzinárodného olympijského výboru, ale iba amerického národného, kampaň plne podporila a vyzvala ostatných mecenášov olympijského hnutia, aby sa k nej pripojili.

Šport bez politiky?

Predseda MOV Thomas Bach, naopak, varuje pred „zneužívaním hier na lacné politické účely“. Nemecký športový diplomat na stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Soči kritizoval aj tých nemenovaných politikov, ktorí demonštratívne odmietli prísť do Soči, hoci ich na hry ani nik nepozýval. Tých štátnikov, ktorí na olympiádu prídu, požiadal, aby nemiešali politiku so športom. „Majte odvahu vysloviť svoj nesúhlas v pokojnom priamom politickom dialógu a nie na chrbtoch športovcov,“ odkázal im.

Bach už predtým vystríhal športovcov, aby sa na olympiáde nepúšťali do politických polemík. Nie všetci to však vzali vážne. Americká krasokorčuliarka Ashley Wagnerová napríklad po svojom včerajšom tréningu žartovala, že farebná kombinácia vnútri haly i na rovnošatách domácich dobrovoľníkov jej pripomína dúhovú zástavu, ktorá symbolizuje pochody za práva sexuálnych menšín. „Nezáleží na tom, kde práve som. Môj názor sa nemení,“ citovala ju agentúra AP. „Jednoducho verím v rovnoprávnosť pre všetkých,“ dodala.

Názor až po hrách

Austrálska snoubordistka Belle Brockhoffová v Soči nemieni zopakovať svoje dávnejšie ostré vyhlásenia proti ruskému homofóbnemu zákonu. Neozdobí sa ani dúhovým náramkom, čo ako tichý protest chystajú viacerí športovci. „Nechystám sa behať za každým dieťaťom v Rusku, aby som mu povedala: Hej, gej je OK,“ povedala pre BBC 21-ročná športovkyňa, ktorá sa otvorene hlási k homosexuálnej orientácii.

„Nebudem sa báť vysloviť svoj názor po hrách, ale nechcem, aby ma nejaký usporiadateľ odtiahol bokom, alebo aby ma niekto zastavil na hraniciach,“ povedala s tým, že až do konca súťaže „nespraví nič bláznivé“ ani nebude na prezidenta Putina mávať dúhovou vlajkou.

„Neurobím nič viac, len keď budem v zábere kamery, ukážem šesť prstov, na pripomenutie článku šesť. To je spôsob, ako športovci môžu prejaviť svoj názor,“ dodala. Článok šesť Olympijskej charty zakazuje akúkoľvek formu diskriminácie.

Aby kráľ neľúbil kráľa

Honorárna starostka horskej olympijskej dediny, zlatá medailistka v rýchlokorčuľovaní z Turína, Svetlana Žukovová netají, že je z témy práv sexuálnych menšín už unavená. „Nie je správne, že sa všetko točí len okolo toho. Všetci rozprávajú len o tom, nik o výsledkoch, až sa zdá, že to bude najdôležitejšia téma olympiády,“ posťažovala sa pre televíziu Dožď.

Legendárna športovkyňa ako poslankyňa vládneho Jednotného Ruska vlani tiež hlasovala za prijatie sporného zákona. Vysvetľuje to tým, že nechce, aby sa jej deti museli v televízii pozerať na rozprávku, kde sa kráľ zaľúbi do ďalšieho kráľa. „Všetci sú si tu rovní, všetci sú tolerantní a každý tu bude šťastný, keď niekto – hoci aj s odlišnou orientáciou – vyhrá súťaž,“ dodala Žukovová.

© Autorské práva vyhradené

59 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Soči #LGBTI+