Španielska princezná Cristina vypovedala pred súdom

Na súd v Palme de Mallorca sa v sobotu dostavila princezná Cristina, aby vypovedala v prípade, v ktorom je predbežne obvinená z daňových únikov a prania špinavých peňazí.

08.02.2014 14:04
Španielsko, princezná, Cristine, Iňaki Urdangarín Foto:
Na archívnej snímke z roku 2009 španielska princezná Cristina
debata

Je to prvýkrát od obnovenia monarchie v Španielsku v roku 1975, kedy je člen kráľovskej rodiny vyšetrovaný v súvislosti s trestnou činnosťou, napísala agentúra Reuters. Štyridsaťosemročná princezná oblečená do nohavíc a čierneho saka prišla krátko pred stanovenou desiatou hodinou SEČ. Pri výsluchu, ktorý je pre verejnosť uzavretý, má podľa Reuters odpovedať na niekoľko desiatok otázok sudcu.

Budú sa týkať aj činnosti jej manžela, bývalého hádzanára Iňakiho Urdangarína, ktorý je podozrivý zo sprenevery viac ako šiestich miliónov eur z dobročinnej nadácie. Denník El-País napísal, že v sieni je síce asi 40 právnikov, avšak otázky kládol predovšetkým sudca José Castro. Výsluch by mohol trvať až päť hodín. Princezná sa údajne bráni tvrdením, ktoré by mohlo poslúžiť ako dôkazy proti nej, vyhýbavými odpoveďami ako neviem, nie je mi známe. Tvrdila tiež, že si nie je vedomá aktivít firmy Aizoon, tú s manželom napoly vlastní, a že nepozná všetku činnosť nadácie Noosa. „Dôverovala som manželovi,“ opakovala.

Aizoon je konzultačná a realitná firma, cez ňu Cristina podľa obžaloby financovala niektoré z nákladných úprav svojho barcelonského sídla. Sudca Castro tvrdí, že manželia nevykázali v daňovom vyhlásení mnohé z výdavkov tejto firmy, ktoré boli ale viditeľne osobnej povahy. Jeho cieľom je preukázať alebo vyvrátiť, že tieto sumy nepresiahli 120-tisíc eur, čo je hranica, aby mohlo íst o trestný čin, ktorý španielske právo trestá väzením. Ak táto suma prekročená nebola, potom trest môže spočívať v preverenie daňovej dokumentácie a pokute.

Urdangarín je stíhaný za to, že spolu s ďalším majiteľom údajne neziskovej organizácie Noosa získaval výhodne kontrakty a prevádzal peniaze do iných podnikov vrátane Aizoonu. Castro chce dokázať, že týmto spôsobom bolo do Aizoonu prevedené1,2 mi­lióna eur. V kauze Noon princezná, známa ako milovníčka lyžovania a plachtenia, ako obvinená nefiguruje.

Španielska tlač niekoľko dní preberala, či členka kráľovskej rodiny nevyužíva výhody, keď jej súd povolil z bezpečnostných dôvodov výnimočne prísť autom až na dvor súdnej budovy. Pomohlo by jej to vyhnúť sa kamerám, čo tlač značne kritizovala. Automobil v sobotu členku kráľovskej rodiny priviezol k rampe pred budovou a od nej potom išla s úsmevom pozerajúc do kamier pešo.

„Ja som monarchistom, ale ak sa niečoho dopustili, mali by vrátiť, čo ukradli a malo by sa s nimi zaobchádzať ako s nami,“ povedal Reuters penzista Ángel Rodríguez, ktorý bol pred súdom. Pri budove hliadkovali takmer 400 novinárov a okolo 200 policajtov.

Zišlo sa tam tiež niekoľko stoviek ľudí, ktorí pískaním na píšťalky a vrčaním motorov motocyklov alebo trúbením na klaksóny áut dávali najavo kritiku. „Preč so španielskou korunou,“ volali ľudia vo vzdialenosti asi 100 metrov od súdnej budovy.

Škandál okolo Cristiny sa podieľa na prepade popularity kráľa Juana Carlosa. Podľa prieskumu zverejneného v januári si takmer dve tretiny Španielov želajú, aby abdikoval a odovzdal korunu synovi.

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #princezná Cristina