Do Homsu vstúpila pomoc OSN, členov konvoja zranili

Pri sobotnom vstupe humanitárneho konvoja OSN do obliehaného centra sýrskeho mesta Homs zranila streľba štyroch sýrskych pracovníkov Červeného polmesiaca.

08.02.2014 16:24 , aktualizované: 19:50
Homs, Sýria Foto: ,
Amatérska snímka zo sýrskeho mesta Homs.
debata (2)

Oznámila to sýrska televízia, podľa ktorej na konvoj strieľali protivládni povstalci. Červený polmesiac na Twitteri oznámil, že na konvoj sa pri vjazde do starého mesta zniesla paľba z mínometov a ručných zbraní, ktorá zranila minimálne jedného z vodičov kamiónov, uviedla agentúra AFP.

V Homse sa od rána porušovalo krátkodobé prímerie. Malo umožniť dopravu humanitárnej pomoci civilistom. Na mesto dopadlo podľa agentúry Reuters niekoľko mínometných striel a z útoku sa vzájomne obvinili armáda a opozícia. Kamióny s potravinami a ďalšou pomocou, ktoré stáli pred bránami starého mesta, dostali povolenie na vjazd až popoludní.

Červený polmesiac na Twitteri zo streľby nikoho neobvinil, sýrska televízia ale uviedla, že paľbu spustili „ozbrojené teroristické skupiny“. To je vyjadrenie, ktorým vláda Assadom označuje opozičných povstalcov. Televízia citovala homského guvernéra Talala Barazího, podľa ktorého do starého mesta vstúpili dva automobily, na ktorých povstalci zamerali paľbu z mínometov. Tým zabránili vjazdu ďalších kamiónov.

V Homse potrebuje naliehavo pomoc približne 2500 ľudí v starom meste, ktoré už 600 dní oblieha armáda. Obe strany uzavreli trojdňové prímerie, vďaka ktorému sa v piatok podarilo z mesta odviezť okolo 80 civilistov.

Sobotný ranný útok si vynútil odloženie vstupu humanitárneho konvoja do obliehanej štvrti a homský guvernér Talal Barází ho pripísal opozícii. Opozičná monitorovacia skupina však tvrdí, že Homsom ráno otriaslo päť výbuchov a že za bombardovaním je armáda. Barází vyzval vojakov na zdržanlivosť, aby umožnili evakuáciu ďalších civilistov.

Homs je považovaný za srdce revolúcie, bol niekoľkokrát dejiskom najtvrdších bojov. Mesto je rozdelené podľa náboženskej príslušnosti jeho obyvateľov na štvrte sunnitov, ktorí podporujú opozíciu a alávitov, tí stoja za vládou.

Boje hlásili tiež z mesta Halab. Armáda tam znovu zhadzovala sudy s výbušninami a zabila 15 ľudí. Rovnako ako v Homse sa aj v Ḩalabe armáda snaží pod svoju kontrolu získať štvrte ovládané opozíciou. Jej aktivisti tvrdia, že zhadzovanie týchto bômb pripravuje cestu pre postup vojakov. Táto munícia je však nebezpečná pre civilistov a v Ḩalabe už zabila stovky ľudí.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Homs #Sýria #OSN