Ukrajinec z tureckého lietadla žiadal slobodu pre väznených aktivistov

Ukrajinec, ktorý sa v piatok pokúsil prinútiť posádku tureckého lietadla odletieť do dejiska zimnej olympiády v ruskom Soči, chcel svojím činom vyvolať nátlak na ukrajinské úrady, aby prepustili zadržiavaných protivládnych demonštrantov.

08.02.2014 17:21
debata (4)

Uviedla to agentúra AP s odvolaním sa na tureckého ministra dopravy Lutfiho Elvana, podľa ktorého páchateľ konal zrejme sám a nemá žiadne väzby na teroristickú organizáciu. Rovnaký motív činu krátko predtým uviedol tiež šéf vyšetrovacieho oddelenia ukrajinskej kontrarozviedky SBU, ktorého citovala agentúra AFP.

Štyridsaťpäťročný Arťom Kozlov ohrozil lietadlo na linke Charkov – Istanbul, keď tvrdil že na palube je bomba a že chce, aby posádka zmenila kurz a pristála v Soči. V Boeingu 737–800 bolo 110 cestujúcich. Posádka predstierala, že letí do Soči, ale ohlásila pokus o únos a v sprievode vojenských stíhačiek mohla pristáť v Istanbule. Polícia pri prehľadávaní lietadla nenašla žiadnu výbušninu ani zbrane.

Podľa ukrajinskej kontrarozviedky bol muž ťažko opitý, turecké zdroje hovoria aj o možnosti, že muž bol pod vplyvom iných látok ako alkoholu. To sa teraz overuje.

Kozlova v sobotu vypočúvalo protiteroristické oddelenie tureckej polície. Turecký súd by mal rozhodnúť o väzbe, ktorá môže trvať aj niekoľko dní. Tamojšie právo trestá letecké pirátstvo až 20 rokmi väzenia.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #Turecko #let #Soči #Ukrajina