Pred rokom ohlásil pápež Benedikt XVI. svoju abdikáciu

Vatikán vydal pred rokom, 11. februára 2013, šokujúcu informáciu. Vtedajší pápež Benedikt XVI. oznámil, že 28. februára 2013 o 20.00 opustí svoj ​​úrad.

10.02.2014 21:07
pápež, Benedikt, František Foto:
Pápež František a emeritný pápež Benedikt XVI.
debata

„Nemecký“ pápež, povestný konzervatívnosťou a známy ako „strážca nehybnosti“ v ňom pôsobil od 24. apríla 2005. Za jeho nástupcu 13. marca zvolili v konkláve argentínskeho kardinála Jorge Maria Bergoglia, ktorý prijal meno František.

Benedikt XVI. bol v poradí 265. pápežom na tróne a za takmer osem rokov na čele katolíckej cirkvi sa preslávil aj tým, že sa nebránil moderným technológiám. Používal sieť Facebook a taktiež nechal zaviesť vlastný videokanál na sieti YouTube. Renomé mu však poškodilo niekoľko afér.

V roku 2009 to bol škandál pedofilných zločinov, ktorých sa kňazi v Írsku dopúšťali niekoľko desiatok rokov. Pápežovmu menu neprospela ani aféra VatiLeaks, ktorej protagonista, jeho majordomus Paolo Gabriele, bol odsúdený za krádež tajných dokumentov, tie vynášal z Vatikánu.

Slovensko ako pontifik nikdy nenavštívil, avšak v posledný deň vo svojom úrade prijal práve slovenského prezidenta Ivana Gašparoviča.

Benedikt XVI. v objatí s kardinálom Angelom... Foto: SITA/AP, L'Osservatore Romano
Benedikt XVI., odstúpenie Benedikt XVI. v objatí s kardinálom Angelom Sodanom, vtedajším dekanom kolégia kardinálov, po svojom rozhodnutí odstúpiť.

V súkromí je vraj dnes emeritný pápež, ktorý plynule hovorí šiestimi jazykmi a ktorého občianske meno znie Joseph Ratzinger, človekom miernej a starostlivej povahy. Milovník mačiek rád relaxuje počas hry na klavíry, v obľube má predovšetkým Wolfganga Amadea Mozarta.

Dobrovoľná rezignácia pápeža na úrad je nezvyčajná, tá predchádzajúca sa udiala ešte v roku 1294, keď po piatich mesiacoch opustil úrad Celestín V.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #pápež Benedikt XVI.