Tymošenková navrhla Janukovyčovi verejnú debatu

Väznená ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková navrhla usporiadať s prezidentom Viktorom Janukovyčom verejnú debatu o „taktických a strategických krokoch“, potrebných na vyriešenie terajšej krízovej situácie. Oznámila to dnes na svojich webových stránkach strana Vlasť, ktorej Tymošenková predsedá.

12.02.2014 16:39
Julia Tymošenková Foto: ,
Tymošenková je ochotná diskutovať s Janukovyčom aj prostredníctvom videokonferencie.
debata (22)

Na formáte diskusie podľa líderky opozície nezáleží, Tymošenková je ochotná diskutovať s Janukovyčom aj prostredníctvom videokonferencie.

Bývalá predsedníčka ukrajinskej vlády si v Charkove odpykáva sedemročný trest väzenia, ktorý jej ukrajinské súdy vymerali za prekročenie právomocí krátko po nástupe Janukovyča do funkcie hlavy štátu.

Dialóg s prezidentom doteraz Tymošenková odmietala a trvala na jeho demisii a vypísaní nových volieb. Jej pohľad na východisko z krízy sa podľa agentúry Unian rozchádza s názorom ostatných členov straníckeho vedenia. Odstrániť rozpor má delegácia poslancov vedená Arsenijom Jaceňukom, ktorá sa dnes za Tymošenkovou vydala z Kyjeva do Charkova.

Verejnú diskusiu už prezidentovi v minulých dňoch navrhoval vodca opozičného hnutia UDAR Vitalij Kličko. Janukovyč odmietol jeho návrh debatovať na námestí Nezávislosti obsadenom demonštrantmi a navrhol besedu na niektorom z televíznych kanálov. Kličko sa ale v televízii chce s Janukovyčom stretnúť až po jeho demisii v rámci kampane pred prezidentskými voľbami. Zámer ustúpiť tlaku opozície a odstúpiť však zatiaľ Janukovyč najavo nedal.

V ukrajinskom parlamente medzitým trvá patová situácia vyvolaná rozdielnymi názormi na ústavnú reformu, ktorá by mala obmedziť právomoci prezidenta. Pôvodne sa očakávalo, že tento týždeň sa snemovňa zíde na posúdenie predložených návrhov.

Podľa dnešných informácií z poslaneckých kruhov ale v kľúčových otázkach panujú rozpory, a tak sa poslanci v tomto týždni pravdepodobne nezídu. Šéf poslaneckej frakcie vládnej Strany regiónov Volodymyr Olejnyk dnes novinárom povedal, že rokovanie o ústavnej reforme sa dostalo do slepej uličky.

Napriek tomu sa podľa poslancov Strany regiónov Janukovyč pokúša politickú krízu preklenúť, okrem iného aj prípravou na vymenovanie novej vlády. Predošlý kabinet Mykolu Azarova koncom januára pod tlakom opozície rezignoval, vládu odvtedy dočasne riadi vicepremiér Serhij Arbuzov. Podľa šéfa parlamentu Volodymyra Rybaka je Janukovyč pripravený sformovať „nepolitická koaličnú vládu“. Meno premiéra by mal oznámiť budúci týždeň.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #Viktor Janukovyč #Júlia Tymošenková #debata #Ukrajina