Dokážu si malí pacienti vypýtať vlastnú smrť?

Koľko bolesťou trpiacich, nevyliečiteľných detí bude v Belgicku žiadať o eutanáziu? Vznikne riziko, že ich ovplyvnia lekári alebo zdravotné sestry, či dokonca rodičia, aby si vybrali cestu do hrobu?

15.02.2014 09:00
Belgicko, eutanázia, protest Foto: ,
Snímka z Bruselu zo začiatku tohto mesiaca je z demonštrácie proti eutanázii detí. Protesty nepomohli. Väčšina Belgičanov súhlasí s novým zákonom, ktorý umožňuje detským pacientom zvoliť si dobrovoľný odchod zo života.
debata (1)

Po schválení zákona o takzvanej milosrdnej smrti sa vynárajú otázniky. Dokážu sa detskí pacienti vôbec odhodlať poprosiť o ukončenie svojho života?

Tí, čo presadili návrh zákona, tvrdia, že sa vyskytne len málo prípadov eutanázie detí. Štatistiky naznačujú, že sa možno nemýlia. „V období 2006 – 2012 v Belgicku požiadal o eutanáziu len jeden pacient mladší ako 20 rokov,“ napísala agentúra Reuters. V Holandsku, kde o vlastnú smrť môžu od roku 2002 požiadať pacienti starší ako 12 rokov, zaznamenali doteraz iba päť prípadov.

Belgická zdravotná sestra Sonja Develterová patrí k zdravotníkom, ktorí nesúhlasia s novým zákonom. „Nikdy som sa nestretla s prípadom dieťaťa, ktoré by žiadalo o ukončenie svojho života,“ povedala pre Reuters. Develterová sa od roku 1992 starala približne o dvesto malých pacientov v poslednom štádiu života. Na opačnej strane upozornila, že žiadosť o eutanáziu počula od rodičov, ktorí ťažko niesli pohľad na beznádejný stav dieťaťa. Mohlo by to byť riziko novej legislatívy, ktorá nadobudne účinnosť v blízkom čase. Je možné predísť tomu, aby podnet nevzišiel od matky alebo od otca a zabrániť ovplyvneniu dieťaťa?

Prieskumy, na ktoré poukázal vedecký časopis New Scientist, ukazujú, ako v Belgicku vnímajú eutanáziu zdraví mladiství a tí, čo prekonali rakovinu. Anketári sa pýtali stredoškolákov, ktorým predložili dva fiktívne prípady. Najprv 14-ročného dievčaťa v poslednom štádiu rakoviny, ktoré trpí neznesiteľnými bolesťami. Tri pätiny by jej dopriali eutanáziu. Necelá pätina by súhlasila s týmto postupom u dievčiny s ťažkými popáleninami, ktoré však neohrozujú jej život. V inom prieskume až 90 percent mladých, bývalých onkologických pacientov, povedalo, že ťažko choré deti v konečnej fáze života by mali mať právo rozhodnúť o svojom osude. „Väčšina neplnoletých by chcela, aby v takých najkrajnejších prípadoch patrilo slovo im, ale boli by radi, keby sa do toho vtiahli rodičia,“ citoval New Scientist Johana, ktorý viedol obidva výskumné projekty.

Čo sa týka eutanázie dospelých, tá je v Belgicku zákonom prípustná od roku 2002. Počet žiadateľov každoročne stúpa. Údaj z roku 2002 uvádza, že bolo 1 432 prípadov dobrovoľnej smrti. Znamenalo to nárast až o 25 percent v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Eutanázia je v Belgicku príčinou úmrtia približne dvoch percent ľudí.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #Belgicko #eutanázia