Kličko chce, aby Berlín zohral v kríze na Ukrajine silnú úlohu

Líder ukrajinskej opozície Vitalij Kličko mieni, aby Nemecko hralo významnú úlohu pri riešení krízy na Ukrajine.

17.02.2014 14:15 , aktualizované: 21:11
Kličko, Jaceňuk Foto: ,
Opoziční lídri na archívnej fotografii: Arsenij Jaceňuk (vľavo) a Vitalj Kličko.
debata (15)

Povedal to podľa agentúry DPA po rokovaní v Berlíne s kancelárkou Angelou Merkelovou, na ktorom sa zúčastnil aj ďalší opozičný vodca Arsenij Jaceňuk.

Kličko sa v pondelok tiež opäť vyslovil pre zavedenie sankcií proti predstaviteľom kyjevskej vlády. „Rolu Nemecka by sme nemali podceňovať, predovšetkým nie úlohu spolkovej kancelárky, ktorá je jednou z najvplyvnejších politických osobností na svete,“ uviedol Kličko po rokovaní v berlínskom sídle kancelára. Podpora Nemecka a Európskej únie podľa neho hrá na Ukrajine významnú úlohu.

K riešeniu tamojšej, už takmer tri mesiace trvajúcej krízy podľa lídra opozičnej strany Udar a bývalého boxerského šampióna ,mohlo pomôcť, keby EÚ zakázala vstup členom ukrajinskej vlády na území európskej „dvadsaťosmičky“ a zablokovala ich kontá.

Merkelová podľa svojho hovorcu Steffena Seiberta predákov ukrajinskej opozície uistila, že Nemecko aj EÚ urobia všetko pre to, aby prispeli k vyriešeniu krízy v ich krajine. Za krok správnym smerom pritom označila dohodu na amnestiu pre zatknutých demonštrantov, ktorá sa začala napĺňať. Nesmie ale zostať len pri nej, dôležité je teraz pokročiť pri vytvorení novej vlády a reformách ústavy, zdôraznila podľa hovorcu kancelárka.

Ukrajina zastavila stíhanie Bulatova aj vodcov radikálnej pravice

Ukrajinská prokuratúra v rámci amnestie zastavila trestné stíhanie aktivistu Dmytra Bulatova, ktorý koncom januára takmer prišiel o život pri brutálnom útoku neznámych osôb. Bulatov, jeden z hlavných organizátorov terajších protivládnych demonštrácií, sa niekoľko týždňov liečil v Litve, teraz sa zdržiava s rodinou v Nemecku. Spolu s ním dnes zmizlo zo zoznamu stíhaných osôb aj niekoľko ďalších ľudí.

Aktivista Dmytro Bulatov. Foto: SITA/AP, Axel Schmidt
Dmytro Bulatov, Ukrajina, Nemecko, aktivista Aktivista Dmytro Bulatov.

Amnestia v pondelok vstúpila oficiálne do platnosti po tom, čo generálna prokuratúra cez víkend potvrdila splnenie nevyhnutných podmienok – vypratanie kyjevskej radnice. Objekt od decembra okupovali demonštranti, ktorí žiadajú predčasné parlamentné a prezidentské voľby a oslobodenie zadržaných osôb. V centre Kyjeva dnes napriek uvoľneniu blokády radnice trvá napätie. Barikády z hlavných ulíc boli odstránené len čiastočne, na niektorých miestach sa naopak objavili znova.

Informácie o zastavenom stíhaní Dmytra Bulatova sa objavili niekoľkokrát už skôr, oficiálne však boli potvrdené až dnes. Generálna prokuratúra na otázky novinárov odpovedala vyhýbavo, podľa hovorcu prokuratúry nie je potrebné sa o hľadanie opozičného aktivistu usilovať, pretože „je predsa v Nemecku“.

Spolu s Bulatovom sa pred rukou zákona už nemusí skrývať ani Dmytro Korčynskyj, vodca krajne pravicového hnutia Bratrstvo (Bratstvo). Jeho stúpenci začiatkom decembra vyvolali tvrdé zrážky s políciou pri pokuse zaútočiť na sídlo prezidenta Viktora Janukovyča. Na oboch stranách bolo vtedy podľa oficiálnej správy zranených celkom sto ľudí, šesť z nich vážne. Práve Bulatov vraj útok na prezidentskú rezidenciu viedol.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #amnestia #Ukrajina #Dmytro Bulatov