Zeman vláde radil, kabinet má však dôveru istú

Minister financií Andrej Babiš by mohol podľa českého prezidenta Miloša Zemana získať Nobelovu cenu za ekonómiu. Stane sa to vraj vtedy, keď bude vláda schopná nájsť rezervy na plnenie priorít, ktoré dala v programovom vyhlásení.

19.02.2014 09:05
zeman Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman.
debata

„Milí moji, a kde na to vezmete peniaze?“ opýtal sa Zeman vlády vo vystúpení pred Poslaneckou snemovňou pred hlasovaním o dôvere vláde. Hlava štátu uviedla, že, to, čo hovorí, by mal kabinet brať ako priateľské poznámky. Nezabudol však koalícii ČSSD, ANO a KDU-ČSL pripomenúť, že sa jej môže stať, že bude musieť priznať nemožnosť splnenia daných sľubov. Alebo to dokáže za cenu neúmerného zadlžovania sa.

Napriek priateľským Zemanovým poznámkam bolo jasné, že nové vládne združenie sa nemá čoho obávať. Trojkoalícia má v 200-člennej dolnej komore parlamentu k dispozícii 111 hlasov. Na odobrenie kabinetu jej pritom stačila nadpolovičná väčšina hlasov prítomných poslancov. Ústretovo sa k vláde ešte pred hlasovaním zachoval Úsvit Tomia Okamuru, ktorý oznámil, že opustí sálu. Ani KSČM nezdvihla ruky proti koalícii, ale zdržala sa. Z opozičných strán tak jednoznačné nie vláde hovorili len ODS a TOP 09.

„V snemovni sa akoby vytvorili tri bloky. Vládny, pravicová opozícia a Úsvit a komunisti. Dokonca predpokladám, že sa zachovajú aj do budúcnosti,“ povedal pre Pravdu politológ Kamil Gregor z Masarykovej univerzity. „Budeme mať zásadovú opozíciu v podobe topky a občianskych demokratov, a takpovediac občasnú opozíciu ako Úsvit a komunisti. Najmä KSČM by mohla vládne návrhy, ak budú ľavicové, aspoň pasívne akceptovať,“ pripomína Gregor.

V minulosti sa už v českej politike stalo, že vláda prišla v parlamente i o výraznejšiu väčšinu, ako má súčasná koalícia. Sám Babiš včera v rozprave vyhlásil, že kabinet nebude ľavicový, ale skôr ide o akúsi opozičnú zmluvu jeho ANO s ČSSD a KDU-ČSL.

Gregor upozorňuje, že v Česku sme už boli svedkami aj toho, že vládna zostava nezodpovedala väčšine v parlamente. „Na jar 2006 boli v koalícii ČSSD, ľudovci a Únia slobody, ale fakticky zákony prechádzali väčšinou hlasov sociálnych demokratov a komunistov,“ pripomína politológ.

Premiér Bohuslav Sobotka však verí, že sa mu podarí udržať koalíciu tak, ako vyzerá teraz. „Naším cieľom je vrátiť do Česka stabilný model vládnutia. Máme ambíciu, aby sa snemovňa nepotácala od jedného hlasovania o nedôvere vláde k druhému, od jednej krízy k ďalšej,“ povedal pre Pravdu český predseda vlády.

Vláda českého premiéra Bohuslava Sobotku získala dôveru väčšiny Poslaneckej snemovne. Podľa oficiálnych výsledkov 110 poslancov hlasovalo za, 38 proti, 33 sa zdržali.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #česká vláda #Miloš Zeman