Čína odmietla vymenovanie americkej koordinátorky pre Tibet

Čína nikdy neprijme americkú špeciálnu koordinátorku pre záležitosti Tibetu. Oznámilo to v pondelok čínske ministerstvo zahraničia s tým, že odmieta akékoľvek zahraničné zasahovanie do svojich vnútorných záležitostí.

24.02.2014 13:30
dalajláma, USA, Foto: ,
Čína označuje dalajlámu za "vlka v rúchu baránka". Dalajláma tvrdí, že sa usiluje o autonómiu pre Tibet a popiera násilie.
debata (7)

Peking tak reagoval na oznámenie Washingtonu, že jedna z amerických diplomatiek sa má v budúcnosti venovať Tibetu, ktorý je viac než pol storočia pod čínskou vojenskou kontrolou.

V piatok sa americký prezident Barack Obama stretol s tibetským duchovným vodcom dalajlámom, čím si vyslúžil odsúdenie a varovanie čínskej vlády, že jeho schôdzka s dalajlámom môže narušiť americko-čínske vzťahy. Washington v piatok vyzval čínsku vládu, aby obnovila dialóg s dalajlámom alebo jeho zástupcom v záujme zmiernenia napätia v oblasti.

Aby tieto rozhovory podporil, oznámil v piatok americký minister zahraničia John Kerry, že jednu zo svojich podriadených Sarah Sewallovú menoval za špeciálnu koordinátorku pre záležitosti Tibetu. „Čínska vláda absolútne odmieta, aby akékoľvek cudzie krajiny využívali takzvaný tibetský problém na zasahovanie do vnútorných záležitostí Číny,“ povedala hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničia Chua Čchun-jing na každodennej tlačovej konferencii." Čína nikdy neuzná takzvanú americkú vyslankyňu pre tibetský problém," dodala.

Čína označuje dalajlámu, ktorý z Tibetu utiekol do Indie po nevydarenom povstaní proti čínskej vláde v roku 1959, za „vlka v rúchu baránka“. Dalajláma sa vraj snaží pomocou násilných metód dosiahnuť nezávislosť Tibetu. Sám Dalajláma naopak tvrdí, že sa usiluje iba o skutočnú autonómiu pre Tibet a popiera, že by schvaľoval akékoľvek násilné prostriedky.

Čínski vojaci obsadili Tibet v roku 1950. Čína tvrdí, že tým „mierovo oslobodila“ toto odľahlé územie. Ochrancovia ľudských práv uvádzajú, že Čína potláča práva Tibeťanov vrátane práva na vyznanie, a presadzuje svoju vládu brutálnymi prostriedkami. Viac ako 120 Tibeťanov sa od roku 2009 zapálilo na protest proti čínskej vláde v Tibete, väčšina z nich popáleninám podľahla.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #Barack Obama #dalajláma #tibet