Ruský premiér spochybnil legitimitu vlády v Kyjeve

Nechápeme, čo sa tam deje, naše záujmy, životy a zdravie našich občanov sú reálne ohrozené, vyhlásil v pondelok ruský premiér Dmitrij Medvedev v súvislosti s najnovším vývojom na Ukrajine.

24.02.2014 21:00
Ukrajina, Sevastopol, Rusko, demonštranti Foto: ,
Prorusky orientovaní demonštranti sa v pondelok zišli pred radnicou v Sevastopole. Vyjadrili nesúhlas s najnovším spoločenským vývojom v krajine.
debata (218)

„Máme veľké pochybnosti o legitímnosti viacerých (ukrajinských) orgánov moci,“ dodal šéf ruského kabinetu v reakcii na stiahnutie veľvyslanca Michaila Zurabova z Kyjeva na konzultácie. „Nemusím vám vysvetľovať, čo to znamená v diplomatickej praxi,“ cituje agentúra Interfax Medvedeva.

Viacerí politológovia v tejto súvislosti pripomínajú udalosti z roku 2008. Rusko vtedy podniklo „mierovú operáciu“. Zaútočilo na Gruzínsko s cieľom chrániť obyvateľov Južného Osetska pred prenasledovaním gruzínskymi úradmi. Mnohí z nich totiž prijali ruské občianstvo. Po piatich dňoch ruské jednotky vytlačili gruzínskych vojakov do vzdialenosti tridsiatich kilometrov od Tbilisi. „Ak mám za vládu považovať ľudí, ktorí v čiernych maskách a so samopalmi Kalašnikova križujú Kyjev, tak s takou vládou sa nám bude ťažko pracovať,“ poznamenal premiér Medvedev.

Zatykač na Janukovyča

Na zvrhnutého prezidenta Viktora Janukovyča a asi tridsať jeho „najbližších“ vydali v pondelok zatykače.

„V pondelok ráno sme začali z vyšetrovaní hromadných vrážd. Po Janukovyčovi a ďalších činiteľoch bolo vyhlásené pátranie,“ oznámil Arsen Avakov, dočasne poverený vedením ministerstva vnútra, v reakcii na vydanie zatykača na Janukovyča. Zvrhnutý politik sa v pondelok stále skrýval na neznámom mieste, čo vyvolalo veľké špekulácie. Dokonca aj velenie ruského Čiernomorského námorníctva dislokované na Kryme muselo poprieť fámy, podľa ktorých je Janukovyč na niektorej z vojenských lodí.

Zničujúca chamtivosť

„O osude majetku exprezidenta v Doneckej oblasti sa rozhodne podľa platných zákonov,“ povedal v pondelok pre Novosti Donbasu Rinat Achmetov, jeden z najbohatších ukrajinských oligarchov a ešte donedávna podporujúci „rodinu“ Janukovyča. Až dovtedy, kým podľa pozorovateľov exprezident a jeho blízke okolie chceli byť pomaly bohatší ako ich mecenáši. Denník zároveň potvrdil, že napriek chýrom o úteku Achmetova do zahraničia je miliardár stále v Donecku a aj včera vyzval Ukrajincov na jednotu a zároveň vyjadril ostrý nesúhlas so separatistickými tendenciami presadzovanými na západe i východe krajiny.

Viac ako osud zvrhnutého politika, ktorého podľa väčšiny pozorovateľov pre jeho chamtivosť „obetovali“ práve bohatí sponzori v osobe niektorých ukrajinských oligarchov, zaujalo Ukrajincov pokračujúce delenie kresiel terajšou vládnou mocou. A to v čase, keď revolucionári na kyjevskom Námestí nezávislosti oplakávajú padlých a tešia sa z úteku Janukovyča. Útechou im má byť pravdepodobne včerajšie vymenovanie Stepana Kubyva (Vlasť), tzv. veliteľa Majdanu, za šéfa Národnej banky Ukrajiny.

Ruslana kritizuje novú moc

Jedna z tvárí revolučného Majdanu speváčka Ruslana obvinila novú vládnu moc z kuloárnych machinácií a vyzvala na lustráciu.

„Hovorili sme o vláde národného porozumenia. Zdá sa však, že sa formuje vláda národného neporozumenia. Všetko sa odohráva v zákulisí. Namiesto profesionálov sa opätovne dostávajú k slovu stranícki populisti. Blížime sa k opakovaniu čias z obdobia rokov 2004 až 2005,“ napísala speváčka v pondelok v blogu na portáli denníka Ukrainska pravda. Tak ako Vitalij Kličko (Úder) aj ona vyzvala na vytvorenie technokratického prechodného kabinetu, ktorý bude fungovať v „záujme ľudu a štátu a nie pod vplyvom stranícko-politických a finančných skupín“.

Kortešačka sa môže začať

Ukrajinskí poslanci v pondelok okrem iného rozhodli, že aj bez vyhlásenia ústrednej volebnej komisie sa môže v utorok začať prezidentská predvolebná kampaň. Presne o dva mesiace tak majú potom Ukrajinci voliť hlavu štátu, ktorá by nahradila zvrhnutého prezidenta Viktora Janukovyča.

„Rozhodnutie poslancov vyhlásiť od 25. februára predvolebnú kampaň je v súlade s ústavným zákonom,“ citujú ukrajinské médiá Konstantina Chyvčenka, hovorcu Ústrednej volebnej komisie.

Vládu treba ako soľ

Terajšie politické špičky si podľa vyjadrení jasne uvedomujú, že „spojazdnenie“ krajiny, hlavne hospodárstva, je možné len po čo najrýchlejšom vymenovaní kabinetu. Z toho pôvodného v pondelok odvolali už všetkých ministrov.

Zostavenie novej vlády má však háčik. Poslanecká snemovňa je dnes totiž rozdrobená. Tvorí ju množstvo menších frakcií. Napriek tomu Alexandr Turčynov, dočasne poverený vedením parlamentu, verí, že v utorok sa podarí dať dohromady vládnu koalíciu a následne aj kabinet.

„Hlavnou úlohou snemovne dnes je vytvorenie koaličnej vlády, ktorej bude dôverovať ukrajinský ľud,“ vyhlásil v pondelok po pokračujúcom rokovaní vedenia parlamentu s predstaviteľmi jednotlivých frakcií a skupín. Úsilie vytvoriť dočasnú vládu, prevažne z technokratov, však začína mať príchuť nedávno minulých časov.

„V parlamente sme svedkami formovania skupín, ktorých členovia chcú čo najviac zbohatnúť, a pritom získať teplé miesta. Počnúc vedením colnej správy cez riadenie daňového úradu až po kreslo v ukrajinskej bezpečnostnej službe,“ informoval v pondelok v parlamente líder frakcie Strany regiónov Alexandr Jefremov. Podľa neho z výšky ponúkaného úplatku sa človeku krúti hlava. Nejde len o mesačné „všimné“ ale aj o „prestup“ z jednej frakcie do druhej.

© Autorské práva vyhradené

218 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Viktor Janukovyč #Dmitrij Medvedev #Ukrajina