Policajti v Ľvove prosili rozhorčený dav na kolenách o odpustenie

Rozhorčení obyvatelia Ľvova v pondelok prinútili skupinu príslušníkov pohotovostných oddielov Berkut prosiť na kolenách o odpustenie.

24.02.2014 22:57
Ukrajina, Ľvov, Berkut, demonštrácie, nepokoje Foto: ,
Demonštranti v Ľvove prinútili jednotky Berkut, aby prosili o odpustenie na kolenách.
debata (79)

Podľa správy agentúry Interfax dav asi tisícky ľudí na hlavnom ľvovskom námestí vytvoril koridor, ktorým prinútil prejsť niekoľko desiatok policajtov za skandovania „Hanba!“ a „Na kolená!“. Ťažkoodenci nakoniec ich výzvy aj s veliteľom poslúchli.

Príslušníci Berkutu mali prosiť o odpustenie za násilnosti, ktorých sa oni alebo ich kolegovia dopustili proti demonštrantom na kyjevskom námestí Nezávislosti. Pri zrážkach s políciou tam minulý týždeň zahynulo vyše 80 ľudí a vyše 700 ich bolo zranených. Veľký podiel na týchto obetiach mal podľa kyjevských médií práve Berkut ako úderná pohotovostná zložka ministerstva vnútra.

Veliteľ ľvovského Berkutu Rostislav Paceljak prítomných požiadal o odpustenie za smrť ľudí v Kyjeve a povedal, že ľvovskí policajti žiadne obete na svedomí nemajú. „Keď sme dostali príkaz ísť na Majdan, potichu sme sa rozišli a jednotlivo a bez dokumentov sme sa dopravili späť do Ľvova,“ povedal Paceljak. Odpustenie policajtom podľa Interfaxu nakoniec vyprosil až kaplán posádkového gréckokatolíckeho chrámu Petra a Pavla.

Do Kyjeva minulý týždeň počas vrcholiacich násilností dorazila iná skupina ľvovských policajtov, ktorá sa aj s veliacim dôstojníkom dala k dispozícii povstalcom. Ľvov, kde žije asi trištvrte milióna ľudí, je na Ukrajine považovaný za hlavnú baštu proeurópskych a národne orientovaných síl. Ešte pred pádom prezidenta Viktora Janukovyča vypovedala oblasť režimu poslušnosť a vyhlásila „politickú autonómiu“.

79 debata chyba
Viac na túto tému: #nepokoje #policajti #Ľvov #Ukrajina #Berkut