Nová talianska vláda Mattea Renziho získala podporu Senátu

Vláda nového talianskeho premiéra Mattea Renziho dostala v utorok krátko po polnoci dôveru od Senátu. Renzi sa bude počas dňa usilovať o podporu aj v Poslaneckej snemovni. Nový premiér v pondelok v Senáte sľúbil, že jeho kabinet vykoná potrebné reformy, vrátane zmeny volebného zákona.

25.02.2014 07:19
ITALY-POLITICS/ Foto:
Taliansky premiér Matteo Renzi počas príhovoru v Senáte.
debata

Senát vyjadril Renziho vláde dôveru 169 hlasmi, proti bolo 139 senátorov. V snemovni má Renziho Demokratická strana (PD) väčšinu hlasov.

Demokratická strana sa na reforme volebného zákona dohodla s opozičnou stranou Forza Italia expremiéra Silvia Berlusconiho. Reforma okrem iného počíta aj s tým, že Senát v budúcnosti nebude mať zákonodarné právomoci.

O zmene volebného zákona sa v Taliansku začalo hovoriť po minuloročných predčasných voľbách, ktoré skončili patom. Ani jedna z veľkých strán vtedy nedokázala zložiť vládnu väčšinu a po intervencii prezidenta nakoniec vznikla veľká koalícia politických rivalov – ľavicovej PD a pravicového Berlusconiho Ľudu slobody (PDL).

Renzi chce okrem volebného zákona v rýchlom slede zmeniť aj dane či justíciu. Pred senátormi vyhlásil, že chce percentuálne daňové zaťaženie znížiť o dvojciferné číslo a zmierniť najmä zdanenie práce. Krajina už niekoľko rokov zápasí s hospodárskymi problémami a vysokou nezamestnanosťou. Z recesie vychádza len pozvoľna, v minulom poslednom štvrťroku jej ekonomika vzrástla len o chabých 0,1 percenta a za celý rok klesla o 1,9 percenta.

Renzi v kresle premiéra v sobotu nahradil Enrika Lettu. Ten po sporoch vnútri vládnej PD podal minulý týždeň demisiu.

debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #Taliansko #Matteo Renzi