Lídri ukrajinského protivládneho hnutia navrhli na premiéra Jaceňuka

Vodcovia ukrajinského protivládneho hnutia navrhli na post premiéra opozičného politika Arsenija Jaceňuka. Vo štvrtok by ho mal vo funkcii spolu s ďalšími členmi nového kabinetu potvrdiť parlament. Informovali o tom tlačové agentúry.

26.02.2014 08:20 , aktualizované: 22:00
Ukrajina, Kyjve, Námestne nezávislosti, Majdan Foto: ,
Podľa povstaleckých vodcov majú byť členmi novej vlády aj zástupcovia demonštrantov.
debata (20)

Návrh Jaceňuka ako šéfa prechodnej vlády oznámila večer na kyjevskom námestí Nezávislosti desaťtisícom účastníkov protestov takzvaná rada Euromajdanu. Tento koordinačný orgán, zložený zo zástupcov rôznych skupín zapojených do protivládneho odporu, tiež oznámil mená kandidátov na niektoré kľúčové ministerské pozície.

Predseda parlamentu Oleksandr Turčynov, ktorý je od sobotňajšieho zosadenia prezidenta Viktora Janukovyča zároveň úradujúcou hlavou štátu, upozornil, že vládu čakajú nepopulárne rozhodnutia. Musí získať dôveru veriteľov a investorov a zároveň zaručiť normálny život ľuďom.

Jaceňuk je popredným predstaviteľom opozičnej strany Vlasť bývalej premiérky Julie Tymošenkovej. Už vopred bol považovaný za hlavného kandidáta na premiérsky post a program budúcej vlády zhrnul do piatich bodov. Je to najmä stabilizácia finančnej a politickej situácie v krajine, uzavretie zmluvy s Medzinárodným menovým fondom vyšetrenie zločinov spáchaných pri útokoch proti demonštrantom, reforma ministerstva vnútra a podpis asociačnej zmluvy s Európskou úniou.

Medzi navrhovanými kandidátmi na ministerské kreslá je napríklad jeden z organizátorov protivládnych protestov Dmytro Bulatov, ktorého v januári uniesli a dva týždne mučili neznámi útočníci. Viesť by mal ministerstvo mládeže a športu.

Do čela protikorupčného úradu je navrhnutá opozičná novinárka Tetjana Čornovolová, ktorá sa v decembri tiež stala obeťou brutálneho útoku neznámych ľudí.

V čele vplyvnej Rady národnej bezpečnosti a obrany by mal stáť poslanec Andrij Parubij, známy ako „veliteľ Majdanu“, ktorý má rešpekt aj medzi najradikálnejšími účastníkmi protestov. Za šéfa diplomacie navrhli Andrija Deščycju. Ministerstvo hospodárstva by mal viesť Ostap Semerak a financií Oleksandr Šlapak.

Turčynov sa chopil aj funkcie vrchného veliteľa ukrajinskej armády

Predseda parlamentu Turčynov prevzal tiež právomoci vrchného veliteľa ozbrojených síl. Uvádza sa to vo výnose, ktorý podľa agentúry Interfax zverejnila prezidentská kancelária.

Za Janukovyčovo zosadenie z čela štátu a vypísanie predčasných prezidentských volieb na 25. mája hlasovalo minulú sobotu 328 zo všetkých 450 poslancov. O deň neskôr nadobudla platnosť upravená ústava, podľa ktorej povinnosti hlavy štátu, pokiaľ krajine chýba prezident, preberá predseda parlamentu.

Turčynov v utorok viedol poradu s náčelníkmi bezpečnostných zložiek, na ktorej sa preberali opatrenia zamerané proti separatizmu, najmä na Kryme, kde väčšinu populácie tvoria Rusi. Časť tamojších politikov nabáda k pripojenie polostrova k Rusku. To má dlhodobo od Ukrajiny, ku ktorej bol Krym pripojený až v roku 1954, prenajatú námornú základňu v Sevastopole.

Ukrajinský minister vnútra rozpustil jednotky Berkut

Dočasný ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov podpísal dokument o rozpustení pohotovostných policajných jednotiek Berkut, ktoré minulý týždeň tvrdo zasiahli proti demonštrantom na kyjevskom námestí Nezávislosti. Avakov to v noci oznámil na svojom facebookovom účte.

Informoval, že podpísal dekrét o „likvidácii špeciálnej policajnej jednotky Berkut“ a viac informácií poskytne v stredu na tlačovej konferencii. „Berkut už neexistuje,“ uviedol Avakov.

Dočasný ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov. Foto: Reuters, VASILY FEDOSENKO
Ukrajina, Arsen Avakov, minister vnútra Dočasný ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov.

Jednotky Berkut (Orol) sa počas demonštrácií v ukrajinskej metropole stali symbolom násilia, ktoré si vyžiadalo vyše 80 mŕtvych a viedlo k zosadeniu prezidenta Viktora Janukovyča.

Organizácia, ktorá v systéme ukrajinských bezpečnostných zložiek nahradila skorší sovietsky OMON, má centrály vo všetkých ukrajinských oblastiach a väčších mestách. Bojovníci Berkutu mali na Ukrajine zlú povesť už pred terajšou vlnou nepokojov, často boli zapletení do vydierania, únosov, mučenia a krytia volebných podvodov.

Na západe Ukrajiny sa počas nepokojov desiatky ťažkoodencov z jednotiek Berkut dali na stranu povstalcov, v Ľvove sa dokonca v minulých dňoch na kolenách ospravedlňovali za krvavé represie v Kyjeve.

Na východe Ukrajiny sú, naopak, bojovníci Berkutu oslavovaní ako hrdinovia a ochrancovia verejného poriadku. Či budú velitelia Berkutu v rusky hovoriacich regiónoch dokument Avakova rešpektovať, nie je zatiaľ jasné.

Ukrajina vydala na Janukovyča medzinárodný zatykač

Ukrajina vydala medzinárodný zatykač na zvrhnutého prezidenta Viktora Janukovyča, ktorý je na úteku. Podľa agentúry Reuters to oznámil nový generálny prokurátor Oleh Machnyckyj.

Nové ukrajinské vedenie oznámilo, že Janukovyč je stíhaný za „masové vraždy“ v súvislosti so streľbou do účastníkov protivládnych protestov. Pri násilnostiach, ktoré demonštrácie okolo námestia Nezávislosti v centre Kyjeva sprevádzali, prišlo minulý týždeň o život vyše osemdesiat ľudí.

Janukovyča zosadil ukrajinský parlament v sobotu. Potom sa proruský exprezident pokúsil z krajiny utiecť, ale zrejme sa mu to doteraz nepodarilo. Miesto jeho pobytu nie je známe, podľa niektorých zdrojov by sa mohol ukrývať na Kryme, kde je silná ruská menšina. V správnom stredisku tamojšej autonómnej republiky má základňu ruské vojnové námorníctvo.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #Kyjev #Ukrajina #Berkut #Majdan #Arsen Avakov