Kosovo vraj urobilo v boji s korupciou málo

Kosovo urobilo zatiaľ málo v boji proti organizovanej kriminalite a korupcii. Podľa serveru BalkanInsight na to poukazuje kosovská mimovládna organizácia, ktorá príliš nesúhlasí s tvrdením súdnej a policajnej misie EÚ (EULEX), že dosiahnuté výsledky sú pôsobivé.

26.02.2014 08:50
Kosovo, vlajka, znak Foto:
Kosovo
debata

„Boj s korupciou sa zdá byť slabý a počet odsúdených je naďalej nízky,“ cituje server z novej správy kosovského ústavu pre politiku, výskum a rozvoj (KIPRED).

BalkanInsight v tejto súvislosti poukazuje na to, že protikorupčnú stratégiu a akčný plán schválený kosovským parlamentom prijala Európska únia kriticky. Brusel požaduje tiež účinný postup voči úplatkárstvu.

Únia v zatiaľ poslednej hodnotiacej správe konštatuje, že Kosovo musí predovšetkým poskytnúť konkrétne dôkazy o výsledkoch boja s organizovaným zločinom a korupciou. To sa týka aj posilňovania zákonov a ich realizácie. Podľa KIPRED sú ale dosiahnuté výsledky zatiaľ nedostatočné.

EULEX tvrdí, že v boji s organizovanou kriminalitou a korupciou dosiahlo pôsobivé výsledky. Poukazuje pritom na 300 rozsudkov, ktoré v týchto kauzách doteraz padli. Kosovský ústav si však myslí, že EULEX sa v záujme zabezpečenia politickej stability zámerne vyhýba prípadom korupcie na vysokej úrovni, hoci o nich existujú hodnoverné dôkazy. Pre EÚ nie je podľa organizácie žiaduce ani vyšetrovanie korupcie na vládnej úrovni, „pretože je potreba stabilného kabinetu kvôli dialógu medzi Kosovom a Srbskom“.

Medzinárodná organizácia Transprency International vo svojom poslednom ročnom Indexe vnímania korupcie zaradila Kosovo na 111. miesto zo 176 hodnotených krajín.

debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Kosovo #kriminalita