Europoslanci podporili sprísnenie protifajčiarskej legislatívy

Európsky parlament (EP) v stredu v rámci svojho plenárneho zasadnutia v Štrasburgu podporil ďalšie sprísnenie smernice EÚ o regulácii trhu s tabakovými výrobkami, ktoré by malo obmedziť predaj elektronických cigariet a zabezpečiť zníženie príťažlivosti fajčenia medzi mladistvými.

26.02.2014 21:23
cigareta, cigarety, fajčiť, fajčenie Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Podľa zverejnenej tlačovej správy ide o „legislatívny návrh reformy“ a na nových pravidlách sa poslanci „neformálne dohodli“ s ministrami zdravotníctva členských štátov EÚ. Návrh predpokladá zväčšenie veľkosti zdravotných varovaní na cigaretových škatuľkách až na dve tretiny povrchu prednej i zadnej strany, pričom okrem tradičného textu by sa mali na nich povinne objaviť aj obrázky. Balenia obsahujúce menej ako 20 kusov cigariet by mali byť v EÚ zakázané, keďže podľa EP sú „dostupnejšie deťom“. Rovnako zdôvodňovaný je i návrh zakázať predaj aromatizovaných cigariet a tabaku. Elektronické cigarety by mali byť po novom regulované „buď ako liečivá, pokiaľ budú ponúkané ako odvykacie pomôcky, alebo ako tabakové výrobky“.

Legislatívny orgán EÚ nové opatrenia označuje za „veľký krok vpred“ a očakáva, že pomôžu zabrániť „naverbovaniu ďalšej generácie fajčiarov“. „Vieme, že sú to deti, nie dospelí, kto začína fajčiť: drvivá väčšina fajčiarov začne pred ich osemnástimi narodeninami,“ cituje správa zdôvodnenie predkladateľky návrhu, Britky Lindy McAvanovej. Príslušná Rada EÚ sa má zmenami v smernici zaoberať 14. marca. V prípade schválenia budú mať štáty EÚ na ich zapracovanie do svojich zákonov dva roky.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Európsky parlament