Na krymskom parlamente veje ruská vlajka, ruské stíhačky sú v pohotovosti

Neznámi ozbrojenci v noci na štvrtok obsadili krymský regionálny parlament a tiež budovu miestnej vlády. Na svojom Facebooku to podľa agentúry Interfax oznámil vodca menšiny krymských Tatárov Refat Čubarov.

27.02.2014 07:18 , aktualizované: 17:27
Krym Foto: ,
Demonštranti s ruskými vlajkami pred budovou krymského parlamentu.
debata (284)

Krymský parlament v posledných dňoch opakovane vyhlásil, že je pripravený kvôli udalostiam v Kyjeve toto autonómne územie odtrhnúť od Ukrajiny a pričleniť ho k Rusku.

„Povedali mi, že budovy parlamentu a rady ministrov okupujú ozbrojenci v uniformách bez viditeľných insígnií,“ citoval Interfax Čubarova.

Na budovách regionálneho parlamentu a vlády na ukrajinskom Kryme boli podľa agentúr vztýčené ruské vlajky. Obe budovy, v ktorých sa útočníci v bližšie nešpecifikovaných uniformách zabarikádovali, obkľúčila polícia. Ozbrojenci však stále žiadne požiadavky nevzniesli.

Ruská agentúra Interfax, s odvolaním sa na bližšie nešpecifikované miestne zdroje, uviedla, že budovy krymského parlamentu a vlády kontrolujú zástupcovia sebaobrany rusky hovoriacich obyvateľov Krymu.

Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov varoval, že Ukrajina bude považovať akýkoľvek pohyb ruských jednotiek na Kryme, mimo čiernomorskú základňu v Sevastopole, za akt agresie.

V stredu sa v správnom stredisku autonómneho Krymu Simferopole odohral konflikt medzi krymskými Tatármi a proruskými prívržencami. Násilnosti, ktoré vyvrcholili tatárskou manifestáciou na podporu novej ukrajinskej vlády a proruské demonštrácie, si vyžiadali asi 30 zranených.

Krymskí Tatári, ktorí sa aktívne podieľali na protestoch proti režimu proruského prezidenta Viktora Janukovyča, majú v sebe hlboko zakorenenú nevôľu voči Kremľu, ktorý ich za druhej svetovej vojny nechal z polostrova masovo deportovať.

Na strategicky dôležitom Kryme, ktorý je aj základňou ruskej čiernomorskej flotily, sa zrejme najvýraznejšie rysuje rozdelenie Ukrajiny po tom, čo protestné hnutie donútilo Janukovyča k úteku. Situácia budí obavy, že východ krajiny neuzná autoritu nového dočasného vedenia krajiny.

Stíhačky na západe Ruska majú počas ukrajinskej krízy pohotovosť

Útočné stíhacie lietadlá v západnom pohraničí Ruska, kde krajina hraničí i s krízovou Ukrajinou, boli uvedené do bojovej pohotovosti. Podľa agentúry Interfax o tom dnes informovalo ruské ministerstvo obrany.

Ruský prezident Vladimir Putin už v stredu nariadil náhlu komplexnú previerku bojovej pohotovosti jednotkám v strednom a západnom Rusku. „Naše bojové lietadlá vykonávajú neustále vzdušné hliadky v pohraničných regiónoch,“ citoval Interfax ministerstvo.

Putin už v stredu nariadil vykonať previerku bojovej pohotovosti vojsk. Ukážka ruskej bojaschopnosti nasledovala po tom, čo Moskva opakovane vyjadrila nevôľu nad pádom režimu Viktora Janukovyča v Kyjeve, kde sa k moci dostali stúpenci zblíženie krajiny s Európskou úniou. Navyše panujú obavy, že ruskojazyčný východ Ukrajiny neuzná autoritu nového dočasného vedenia krajiny.

Ukrajinský úradujúci prezident Turčynov v ukrajinskom parlamente varoval ruské armádne jednotky na Kryme, aby neopúšťali svoju tamojšiu sevastopoľskú základňu. Ukrajina vraj bude považovať akýkoľvek pohyb ruských jednotiek mimo černomorskej základne za akt agresie.

Krymský parlament vypísal referendum o posilnení autonómie

Krymský parlament vypísal na 25. mája referendum o výraznom posilnení autonómie Krymu. Informovala o tom agentúra Interfax s odvolaním sa na hovorkyňu Najvyššej rady Krymskej autonómnej republiky Oľgu Sulnikovu.

Pre usporiadanie referenda o „zdokonalenie štatútu a právomocí“ Krymu podľa Sulnikovej zdvihlo ruku 61 zo 64 poslancov. Otázka, na ktorú majú voliči odpovedať buď áno, alebo nie, znie: „Krymská autonómna republika má štátnu nezávislosť a je súčasťou Ukrajiny na základe dohôd a zmlúv.“

Termín usporiadania referenda sa zhoduje s termínom predčasných prezidentských volieb, ktorý stanovil ukrajinský parlament po tom, čo v sobotu z úradu zosadil Janukovyča.

Rasmussen z NATO vyzval Rusko, aby nezvyšovalo napätie okolo Krymu

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen je znepokojený vývojom na Kryme. Na svojom Twitteri Rusko vyzval, aby nerobilo žiadne kroky, ktoré by mohli zvýšiť napätie či spôsobiť nedorozumenia.

V Bruseli rokujú ministri obrany aliancie, zísť by sa mali s predstaviteľmi ukrajinského ministerstva obrany.

Alianční ministri obrany dali v stredu vo vyhlásení najavo, že suverenita Ukrajiny, jej nezávislosť, územná celistvosť, demokratický rozvoj aj nenarušiteľnosť hraníc sú kľúčové pre stabilitu strednej a východnej Európy aj celého kontinentu. Zdôraznili tiež, že Ukrajina je pre NATO blízky a dlhodobý partner.

284 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #Rusko #Ukrajina #Krym #Tatári