Politik a herečka vedú boj proti znásilňovaniu žien

Režijný debut slávnej herečky Angeliny Jolie sa síce nestretol s chválospevom umeleckých kritikov, prispel však k šľachetnej myšlienke. Šéf britskej diplomacie William Hague sa priznal, že keď uvidel film s názvom V krajine krvi a medu, začal si oveľa silnejšie uvedomovať tragédie žien znásilnených vo vojnách a rozhodol sa konať.

27.02.2014 15:00
William Hague, Angelina Jolie Foto: ,
Šéf britskej diplomacie William Hague a hollywoodska herečka Angelina Jolie navštívili v marci 2013 utečenecký tábor vo Rwande, kde si vypočuli otrasné svedectvá o sexuálnych útokoch na ženy vo vojnovej zóne. V júni tohto roku budú obaja v Londýne predsedať veľkému medzinárodnému zasadaniu, cieľom ktorého je zastaviť znásilňovanie žien v ozbrojených konfliktoch vo svete.
debata

Hague a Jolie spoločne vlani navštívili Kongo, kde ženy zažívajú sexuálne útoky rovnako ako pred dvomi desaťročiami obete v Bosne, o čom je spomínaný film. „Našli sa takí, čo si mysleli, že ministrovi ide viac o to, aby sa ukázal po boku celebrity, namiesto poukázania na problém, pre ktorý cestovali,“ pripomenul denník The Guardian. Potvrdilo sa, že Hagueovi nešlo o politickú reklamu. Téma znásilňovania vo vojnách ho tak chytila za srdce, že v júni tohto roku usporiada veľkú konferenciu.

Minister pozve do Londýna približne 140 šéfov diplomacie. Ich krajiny dostanú výzvu, aby zapísali akcie proti sexuálnemu násiliu do vojenských výcvikov a doktrín. „Ak budú ženy aj naďalej terčom ohavného zaobchádzania v časoch vojny, nebudú považované za rovnoprávne ani v dobe mieru, a to nemožno tolerovať,“ zdôraznil Hague podľa stanice BBC.

Znásilňovanie sa používa v ozbrojených konfliktoch ako vojnová zbraň, nie je to len dôsledok zvrhlých pudov. V posledných dvoch desaťročiach to zažili ženy a dievčatá v Bosne, Rwande, Kongu, Libérii, Sýrii; dalo by sa pokračovať vo výpočte krajín. „Znásilňovanie je často zamerané na terorizovanie obyvateľstva, rozbitie rodín, zničenie komunít a v niektorých prípadoch na etnickú zmenu budúcej generácie,“ upozorňuje správa OSN. Tá v tejto súvislosti poukazuje aj na prípady, keď vojaci alebo povstalci úmyselne nakazia ženy vírusom HIV, alebo ich útok zámerne znemožní ženám rodiť deti.

Hrozné ubližovanie ženám si svet už začal konečne viac uvedomovať aj v právnej oblasti. Medzinárodný trestný súd v roku 2002 zaradil znásilňovanie počas vojny medzi zločiny proti ľudskosti, pričom vydal viacero zatykačov.

Nusreta Sivačová, 37-ročná sudkyňa, je jednou zo státisícov žien, čo si prešli podobným peklom. „Boli dni, keď som si želala, aby som dostala guľku do hlavy. Keď sa mi zdalo, že zomieram na infarkt, šepkala som, že ďakujem bohu,“ citovala agentúry AP ženu z Bosny, ktorá sa kedysi ako dievča stala viacnásobnou obeťou znásilnenia. Bola tiež svedkom vraždenia vo vyšetrovacej miestnosti, v ktorej bosnianski Srbi zabíjali zajatcov, a ona potom musela umývať dlážku od krvi.

Krvavá kapitola z vojny v bývalej Juhoslávii nebola dostatočne potrestaná, upozornila Jolie. Znásilnených žien bolo niekoľko desaťtisíc, ale kroky k výkonu spravodlivosti absolútne nezodpovedali takému hroznému počtu zločinov. „Obžaloby padli iba v tridsiatich prípadoch sexuálneho násilia,“ povedala herečka pre The Guardian.

Konferencia, či lepšie povedané summit, čo sa uskutoční v Londýne, zatiaľ nemá svojou veľkosťou v histórii obdobu. „Sexuálne násilie často býva prvou vecou, ktorá sa vyskytne po vypuknutí vojny,“ zdôraznil Hague podľa agentúry AFP, keď poukázal na nevyhnutnosť venovať téme zvýšenú pozornosť na celom svete.

Násilie páchané na ženách vo vojnách

  • Počas troch mesiacov trvajúcej genocídy vo Rwande v roku 1994 bolo znásilnených možno až 250-tisíc žien. Radikálni Hutuovia vtedy masakrovali menšinový kmeň Tutsiov a umiernených Hutuov.
  • S podobným tragickým osudom sa stretlo približne 60-tisíc žien počas bojov v bývalej Juhoslávii (1992 – 1995). Ohavné zločiny sa diali hlavne v Bosne, kde obete sexuálneho násilia zadržiavali vo väzenských táboroch, hoteloch a domoch, pričom mnohé neskôr zabili.
  • V občianskej vojne v Kongu bolo od roku 1998 znásilnených najmenej 200-tisíc žien. Tieto zločiny páchajú vojaci aj povstalci. O východe tohto štátu sa hovorí ako o najnebezpečnejšej časti sveta pre ženy v súvislosti so sexuálnymi útokmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Angelina Jolie #Kongo #William Hague #násilie na ženách #sexuálne útoky