Podľa USA môže ruská intervencia na Ukrajine ohroziť bezpečnosť sveta

Ruská vojenská intervencia na Ukrajine môže ohroziť európsku a celosvetovú bezpečnosť. Vyhlásil to podľa agentúry Reuters americký minister obrany Chuck Hagel v sobotňajšom telefonickom rozhovore so svojím ruským kolegom Sergejom Šojguom.

02.03.2014 08:20 , aktualizované: 16:34
Obama Budget Battle Foto: ,
Americký prezident Barack Obama.
debata (403)

Obama vyzval Putina, aby stiahol vojakov na Kryme na základne

Americký prezident Barack Obama povedal ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, že Rusko porušilo suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny, čo znamená porušenie medzinárodného práva, keď rozmiestnilo svojich vojakov na Kryme. Moskvu tiež varoval pred následkami – väčšou politickou a ekonomickou izoláciou Ruska.

V sobotňajšom deväťdesiatmi­nútovom telefonickom rozhovore zároveň Putina vyzval, aby vojakov stiahol späť na ruské základne na Kryme. Putin však vyhlásil, že si Rusko vyhradzuje právo brániť svoje záujmy a záujmy rusky hovoriacich obyvateľov v prípade násilia na východe Ukrajiny či na Kryme.

„Ruský prezident zdôraznil, že existuje reálne ohrozenie životov a zdravia ruských občanov a krajanov na ukrajinskom území,“ oznámil Kremeľ. Putin podľa tohto zdroja takisto hovoril o provokatívnych a zločineckých krokoch ukrajinských ultranacionalistov, ktorí sú podľa neho podporovaní súčasnými úradmi v Kyjeve.

Washington odpovedal, že „uznáva pevné historické a kultúrne zväzky medzi Ruskom a Ukrajinou a potrebu chrániť práva ruskej menšiny“ v krajine. Zároveň ale „prezident Obama oznámil prezidentovi Putinovi, že ak je Rusko znepokojené zaobchádzaním s rusky hovoriacimi ľuďmi a s menšinami na Ukrajine, potom by sa s touto záležitosťou malo obrátiť priamo na ukrajinskú vládu“. V prípade potreby môže Kremeľ rokovať s Kyjevom za medzinárodnej asistencie a Spojené štáty sú vraj pripravené sa na takejto iniciatíve zúčastniť.

Pápež František vyzval na prekonanie nepochopenia na Ukrajine

Pápež František v nedeľu počas modlitby Anjel Pána vyzval strany konfliktu na Ukrajine, aby prekonali vzájomné nepochopenie. Zároveň vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby urobilo všetko pre presadenie dialógu, informovala agentúra AFP.

Pápež davy veriacich na Svätopeterskom námestí vyzval, aby sa modlili za Ukrajinu a vyjadril želanie, aby „všetky strany v krajine pracovali na prekonaní nepochopenia“.

Česko hovorí o Pražskej jari, Schwarzenberg o Hitlerovi

Česká republika si v nedeľu v reakcii na krízu na Ukrajine predvolala ruského veľvyslanca v Prahe. Potvrdil to samotný český minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek. „Dnes som sa stretol s ruským veľvyslancom. Povedal som mu, že sme proti vojenskej intervencii na Kryme,“ cituje ho spravodajský portál ukrajinského denníka Ukrajinska Pravda.

„Podobné udalosti sme už zažili aj my,“ dodal v zjavnej narážke na takzvanú Pražskú jar z roku 1968, keď sovietske vojská vtrhli do vtedajšieho Československa.

Postup ruských vojsk na ukrajinskom Krymskom polostrove odsúdili aj ďalší významní českí politici. Nový premiér Bohuslav Sobotka si myslí, že „nezhody nemožno riešiť silou“ a verí, že ruská strana bude „rešpektovať svoje medzinárodné záväzky“.

Oveľa tvrdšie slová použil opozičný poslanec a bývalý šéf českej diplomacie Karel Schwarzenberg, ktorý ruského prezidenta Vladimira Putina prirovnal k nacistickému lídrovi Adolfovi Hitlerovi. „Keď chcel v 30. rokoch minulého storočia Adolf Hitler obsadiť nejakú cudziu krajinu, tak vždy vyhlásil, že musí chrániť tamojších Nemcov. Tento argument teraz používa Vladimir Vladimirovič Putin, aby obsadil Krym,“ cituje ho spravodajský portál Lidovky.cz.

Ruský vojak v meste Balaklava, ktoré sa...
Ruskí vojaci v armádnom vozidle v meste...
+15Ruský vojak v pohraničnom meste Balaklava pri...

Ukrajina v sobotu požiadala Spojené štáty a ďalšie kľúčové krajiny Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN), aby pomohli ochrániť jej územnú celistvosť. Na úvod mimoriadneho zasadnutia rady to uviedol ukrajinský veľvyslanec pri OSN Jurij Serhijev. Obdobnú žiadosť adresoval Kyjev tiež Severoatlantickej aliancii, oznámil ukrajinský minister zahraničia Andrij Deščycja.

Spojené štáty pozastavia svoju účasť na prípravných stretnutiach pred summitom skupiny krajín G8 plánovaným na leto v ruskom Soči.

403 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Barack Obama #Vladimir Putin #Ukrajina #Krym