Za krvavým útokom na stanici v Číne sú vraj ujgurskí separatisti

Útok na železničnej stanici v Číne, pri ktorom podľa najnovšej bilancie zahynulo v sobotu 34 ľudí a 130 ich bolo zranených, spáchali údajne ujgurskí separatisti. Uviedla to dnes oficiálna tlačová agentúra Nová Čína.

02.03.2014 15:58
Čína, útok, teroristi, vlaková stanica Foto:
Obete ozbrojeného útoku separatistov v Číne na vlakovej stanici.
debata (2)

Útok sa odohral v Kchun-mingu, hlavnom meste provincie Jün-nan na juhozápade Číny. Na svedomí ho má skupina ozbrojencov s nožmi. Medzi obeťami je 29 civilistov a päť útočníkov, ktorých vyvádzanie čínske úrady už skôr označili za organizovaný teroristický čin. Po ďalších piatich útočníkoch polícia pátra.

„Dôkazy na mieste činu ukazujú, že za útokom na stanici v Kchun-mingu stojí separatistické sily z Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang,“ napísala agentúra Nová Čína s odvolaním sa na vedenie mesta, kde sa násilie odohralo.

Prezident Si Ťin-pching nariadil dôkladné pátranie po tých, ktorí sú zodpovední za jeden z najkrvavejších útokov v komunistickej krajine za posledné roky. „Tvrdo potrestáme v súlade so zákonom násilných teroristov a rozhodne rozdrvíme tých, ktorí sa nechali uniesť aroganciou,“ vyhlásil prezident, ktorého citovala Nová Čína. „Všetkými prostriedkami udržíme spoločenskú stabilitu,“ dodal.

Jang Chaj-fej, ktorý utrpel zranenia na prsiach a chrbte, si práve kupoval lístok na vlak, keď si všimol útočníkov. Snažil sa uniknúť v dave, ale márne. „Videl som človeka s dlhým nožom, ktorý sa ku mne blížil. Utekal som preč ako všetci,“ povedal s tým, že ho útočník dohnal a bodol.

Niektorí z tých, ktorým sa podarilo uniknúť, zúfalo pátrali po nezvestných príbuzných. „Nemôžem nájsť manžela a telefón nedvíha,“ povedala Jang C'-čching, ktorá čakala na vlak do Šanghaja, keď útočníci udreli.

Čína už v minulosti z podobných incidentov vinila islamistických extrémistov z nepokojnej autonómnej oblasti Sin-ťiang. Tieto skoršie útoky sa však zvyčajne obmedzovali iba na Sin-ťiang ležiacu na severozápade krajiny.

Sin-ťiang obývajú etnickí Ujguri, ktorí sú prevažne moslimovia hovoriaci vlastným jazykom, ktorý patrí k tureckej lingvistickej skupine. Väčšina z nich praktizuje umiernenú podobu islamu, kritizujú však Peking, že potláča ich vieru, jazyk a kultúru a že čerpá ropné bohatstvo tejto oblasti, bez toho, aby z toho mali miestni obyvatelia veľký prospech.

Prekáža im tiež silnejúci vplyv väčšinových etnických Číňanov (Chanov), ktorí sa začali hromadne do Sin-ťiangu sťahovať.

Čínska vláda vedie v súčasnosti tvrdú kampaň proti ujgurským aktivistom. V januári zatkla uznávaného ujgurského ekonóma a učiteľa pekinskej univerzity Ilhama Tohtiho a tento týždeň ho obvinila zo separatizmu, za čo mu hrozí až trest smrti.

Úrady v Sin-ťiangu tiež tento rok zdvojnásobili svoj ​​rozpočet na boj proti terorizmu. Stalo sa tak po sérii stretov medzi bezpečnostnými silami a Ujgurmi a po bezprecedentnom útoku na pekinskom námestí Tchien-an-men, pri ktorom zahynuli traja ujgurskí útočníci a dvaja turisti.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Čína #teroristi #vlaková stanica