Líbyjský parlament po útoku presunuli na iné miesto

Líbyjský prechodný parlament sa presúva na iné miesto po tom, čo pri útoku demonštrantov a ozbrojených výtržníkov zahynul jeden strážca a šiesti zákonodarcovia utrpeli zranenia. Podľa agentúry AP budú teraz zasadnutia prebiehať v päťhviezdičkovom hoteli v centre Tripolisu.

03.03.2014 17:24
debata (3)

Napätie medzi najväčšími politickými blokmi a militantmi vyvrcholilo v nedeľu, keď desiatky rozhnevaných Líbyjčanov vtrhli do budovy parlamentu v hlavnom meste, pričom požadovali jeho rozpustenie a protestovali proti „únosu“ účastníkov predošlej blokády. Podpaľovali tiež nábytok a vozidlá poslancov.

Líbyjské militantné skupiny pred necelými dvoma týždňami vyzvali takzvaný Všeobecný národný kongres na rozpustenie, keďže jeho mandát 7. februára vypršal. Ďalšie pôsobenie orgánu označili za „návrat diktatúry“, čo však vtedy predseda parlamentu Núrí Abúsahmajn odmietol a protivníkov obvinil z pokusu o prevrat. Predĺženie svojho mandátu prechodný parlament zdôvodňuje potrebou dokončiť návrh novej ústavy, sľubuje však vypísanie volieb v najskoršom možnom termíne.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #Tripolis #parlament