KĽDR testovala viacnásobný raketový odpaľovací systém

Severná Kórea v utorok testovala viacnásobný raketový odpaľovacie systém. Celkovo vyslala sedem striel. S odvolaním sa na juhokórejské ministerstvo obrany o tom informovala agentúra AFP, podľa ktorej ide o novú reakciu KĽDR na prebiehajúce vojenské manévre Južnej Kórey a USA v oblasti.

04.03.2014 13:40
KĽDR, vojsko, cvičenie, Južná Kórea Foto: ,
Južná Kórea označila najnovšie severokórejské raketové testy za "nebezpečnú provokáciu" a Spojené štáty vyzvali Sever k umiernenosti.
debata

Severná Kórea v utorok testovala viacnásobný raketový odpaľovacie systém. Celkovo vyslala sedem striel. S odvolaním sa na juhokórejské ministerstvo obrany o tom informovala agentúra AFP, podľa ktorej ide o novú reakciu KĽDR na prebiehajúce vojenské manévre Južnej Kórey a USA v oblasti.

Tri strely odpálila severokórejská armáda predpoludním miestneho času. Vypustené boli neďaleko prístavu Wonsan na východnom pobreží krajiny smerom do Japonského mora a doleteli do vzdialenosti 55 kilometrov.

O 16:17 miestneho času (8:17 SEČ) nasledovali ďalšie štyri strely, ktoré doleteli 155 kilometrov, oznámilo juhokórejské ministerstvo.

„Predpokladáme, že Severná Kórea testovala dva rôzne typy raketometov MLRS,“ povedala hovorkyňa ministerstva agentúre AFP.

Pchjongjang už minulý týždeň vyskúšal štyri rakety krátkeho doletu Scud a ďalšie dve rakety skúšobne odpálil zo svojho východného pobrežia v pondelok.

Južná Kórea označila najnovšie severokórejské raketové testy za „nebezpečnú provokáciu“ a Spojené štáty vyzvali Sever k umiernenosti a rešpektovaniu rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN.

Raketové skúšky KĽDR z posledných dní boli očividne naplánované tak, aby sa zhodovali so spoločným vojenským cvičením Južnej Kórey a USA, ktoré sa začalo pred týždňom v pondelok a má trvať do polovice apríla.

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #KĽDR #Južná Kórea #Rakety