Ruského profesora vyhodili zo školy za kritiku okupácie Krymu

Profesor prestížnej moskovskej vysokej školy údajne prišiel o miesto po tom, čo si dovolil v tlači prirovnať terajšiu ruskú okupáciu Krymu k anšlusu Rakúska nacistickým Nemeckom v roku 1938. "Môjmu otcovi cez vedúceho katedry odkázali, že ho rektor prepúšťa," oznámila podľa serveru BBC profesorovho dcéra Irina.

04.03.2014 21:56
debata (19)
Profesor Andrej Zubov Foto: Wikipedia
Andrej Zubov, Moskva, profesor, Ukrajina Profesor Andrej Zubov

Historik Andrej Zubov doteraz prednášal na diplomatickej akadémii MGIMO. V liberálnom denníku Vedomosti pod titulkom " To už tu bolo" popísal zhodné rysy medzi počínaním ruských vojsk na Kryme a pripojením Rakúska k Hitlerovej ríši. Tiež varoval, že Rusko si pokazí vzťahy so Západom aj s Ukrajinou.

Sám Zubov serveru slon.ru povedal, že najprv dostal ultimátum, aby spísal vlastnú žiadosť o prepustenie, alebo bude vyhodený. Odpovedal, že nič písať nebude, nech ho vyhodia sami keď chcú. „Priamo povedali, že všetko je kvôli tej poznámke (v novinách), ale žiadne ďalšie podrobnosti neoznámili,“ dodal. Predstavitelia MGIMO sa k prepusteniu Zubova doteraz oficiálne nevyjadrili.

Televízia Dožď pripomenula, že Zubov ako historik publikoval päť monografií a na 150 vedeckých prác. Je tiež jedným z autorov základov sociálnej koncepcie ruskej pravoslávnej cirkvi.

Mnoho Rusov zdieľa Putinov názor, že najviac pyšní môžu byť na sovietske víťazstvo v druhej svetovej vojne. Vláda je tiež veľmi citlivá na akékoľvek prirovnanie Sovietskeho zväzu k nacistickému Nemecku.

Vládnuca strana ostro kritizovala aj satirika, ktorý porovnával Putinovu zimnú olympiádu v Soči s berlínskou olympiádou z roku 1936, ktorú Adolf Hitler využil na upevnenie svojej moci a k predvádzaniu vylepšeného obrazu Tretej ríše.

Nezávislá televízia Dožď sa dostala do veľkých ťažkostí po tom, čo si dovolila opýtať sa svojich divákov, či by nebolo lepšie vydať Leningrad, dnešný Petrohrad, do rúk nemeckých vojakov, a ušetriť tak životy státisícov ľudí, ktorí v ​​obkľúčenom meste zomreli od hladu.

Zubov, ktorý učil na MGIMO od roku 2001, časopisu Novoje vremja povedal, že nechcel prísť o prácu, „ale sú situácie, kedy musíme konať, nehľadiac na vlastný strach“.

V ruských médiách a na sociálnych sieťach vyvolal tiež rozruch komentár americkej moderátorky televízie Russia Today, platenej z ruského štátneho rozpočtu a vnímanej ako nástroj propagandy Kremľa. Abby Martinová však na obrazovke v živom vysielaní vyhlásila, že nebude obhajovať vojenskú agresiu proti Ukrajine. Hoci kolovali fámy o vyhodení novinárky, jej šéfka vyhlásila, že Abby sa stala obeťou „americkej propagandy“, ale že s ňou naďalej počíta.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #prepustenie #Ukrajina #Andrej Zubov