Kamióny na hranici s Ukrajinou už nie sú

Hraničný priechod vo Vyšnom Nemeckom býva posledné dni smerom na Ukrajinu takmer prázdny. Osobné autá prichádzajú priebežne a colníci bez problémov dokážu vybaviť formality za niekoľko minút. Čo bolo pri našej návšteve zarážajúce, nebolo vidno žiadne kamióny, pričom nie sú tak ďaleko časy, keď museli kamiónisti čakať niekoľko hodín.

06.03.2014 13:00
užhorod, slovensko, ukrajina, hranice, hranica,... Foto: ,
Hranica medzi Slovenskom a Ukrajinou vo Vyšnom Nemeckom bola v utorok zo slovenskej strany takmer prázdna. Hlavne kamiónov bolo minimum.
debata (1)

Keďže cez hranicu sa momentálne nedá prejsť peši, ochotne nás previezol Ruslan na mikrobuse Mercedes. „Kamióny tu nie sú pre politickú, ale ekonomickú situáciu. Treba priznať, že Ukrajina je na tom hospodársky zle,“ hovorí Ruslan.

Na otázku, čo si myslí o situácii na Kryme, len mávne rukou. „Kyjev je od Užhorodu vzdialený vyše 800 kilometrov, čo ešte Krym. Ja chodím v lete k moru nie na Krym, ale do Chorvátska. Mám to tam jednoducho bližšie,“ vysvetľuje Ruslan. „Na Slovensku som si konečne našiel poriadnu prácu, na Ukrajine by sa mi to nepodarilo. A to napriek tomu, že mám dve vysoké školy,“ tvrdí Ruslan. Dodáva, že ak by sa mu aj pošťastilo zohnať si na Ukrajine „džob“, zarobil by najviac 150 eur.

V samotnom Užhorode, ktorý je prakticky hneď za hranicou, nič nenasvedčuje tomu, že v iných častiach Ukrajiny je napätá situácia. „Krym je síce ďaleko, no sledujeme, čo sa tam deje. Rusi by to tak nemali riešiť, aj keď je ich tam väčšina,“ hovorí Andrij Salenko. Podľa neho teraz Ukrajinci nie sú v napätí len pre Krym, ale pre celkovú ekonomickú situáciu. „Bežní ľudia vymýšľajú kadečo, len aby prežili. Každý má veľké očakávania, ako sa bude vyvíjať situácia,“ dodáva Salenko.

zväčšiť Jediné stopy po užhorodskom Majdane na Národnom... Foto: Boris Macko, Pravda
užhorod, ukrajina, fotky, pozostalí, kríž, národné námestie, majdan Jediné stopy po užhorodskom Majdane na Národnom námestí sú fotky demonštrantov zabitých v Kyjeve na budove samosprávy a kríž z kvetov s viečok na chodníku.

„Na Kryme je väčšina Rusov, aj tu hovorí veľa ľudí po rusky a pre mňa to nie je problém. Myslím si, že Rusov na Ukrajine nikto neohrozuje. Nikto ešte nevie, ako sa to vyvinie. U nás je našťastie pokoj, len peňazí niet nazvyš,“ hovorí s úsmevom Julia Bogdanovna. Dodala, že jej syn chodí do slovenskej školy a okrem ukrajinčiny a slovenčiny sa učí aj ruštinu a angličtinu. V takmer 120-tisícovom Užhorode sa dá chlieb kúpiť v prepočte zhruba za 50 centov, mlieko približne za 90 centov, liter nafty stojí 90 centov.

Naspäť na Slovensko sa vezieme so Serhijom na Volkswagene s michalovským evidenčným číslom. On sám sa netají tým, že podporuje opozíciu, ale podľa neho má Viktor Janukovyč u niektorých ľudí stále podporu, jeho stúpenci aj opozícia sa paradoxne zhodujú na tom, že vo vedení krajiny už nechcú Juliu Tymošenkovú. Pri otázke, či si myslí, že členstvo Ukrajiny v Európskej únii by zlepšilo život prostých Ukrajincov, len pokýve hlavou. „Asi nie, aj u vás na úniu dosť ľudí nadáva. Je pochopiteľné a prirodzené, že ľudia sa chcú mať lepšie, ale ja si tiež nemyslím, že únia prinesie hneď prosperitu a ako zázrakom zmiznú všetky problémy,“ hovorí Serhij. On sám preváža naftu, pričom dodržiava nariadenie, že raz za päť dní môže prísť na Slovensko s plnou nádržou a desaťlitrovým kanistrom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #hranice #Ukrajina #Užhorod