Portugalskí policajti opäť demonštrovali proti škrtom

Viac ako 10-tisíc portugalských policajtov demonštrovalo vo štvrtok večer pri budove parlamentu v Lisabone na protest proti znižovaniu ich príjmov. Rozhnevaní policajti sa dostali do stretu so svojimi kolegami, ktorí na príkaz úradov zatarasili prístup k parlamentu, ale k väčším potýčkam podľa zahraničných agentúr nedošlo.

07.03.2014 07:32
Portugalsko, policajti, demonštrácie Foto: ,
Demonštrácie policajtov pred portugalským parlamentom v Lisabone za zvýšenie platov.
debata (1)

Napätie pri proteste povolilo až po tom, čo vedenie parlamentu pristúpilo na stretnutie s delegáciou protestujúcich. Zástupcovia bezpečnostných síl získali pri rokovaní prísľub, že policajti dostanú mesačný príplatok 25 eur, čo ale podľa nich nekompenzuje zníženie ich príjmov v poslednej dobe.

„Vláda, daj si pozor, policajti sa hnevajú,“ vykrikovali podľa agentúry AFP demonštranti v centre portugalskej metropoly.

Predchádzajúce demonštrácie tisícov policajtov v novembri prerástli do pouličných nepokojov a viedli k odvolaniu policajného riaditeľa.

„Od januára mi už zobrali z platu 200 eur. A už ani nespočítam všetky zníženia za posledné tri roky,“ povedal AFP jeden z demonštrujúcich. Druhý vyjadril presvedčenie, že vládni predstavitelia nemajú potuchy o každodennom živote ľudí a ich ťažkostiach.

Minister vnútra Miguel Macedo im však už skôr odkázal, že polícia nemôže byť výnimkou v celospoločenských úsporných opatreniach, ktoré majú Portugalsku pomôcť splniť záväzky voči medzinárodným veriteľom.

Portugalský parlament koncom minulého roka schválil úsporný štátny rozpočet na tento rok, ktorý má znížiť deficit štátnych financií na štyri percentá HDP. Štátni zamestnanci s platmi nad 600 eur majú podľa nových škrtov prísť mesačne o 2,5 až 12 percent.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #platy #Portugalsko #policajti