V Simferopole sa strieľalo, ozbrojenci napadli kyjevských aktivistov

Neznámi ozbrojenci v sobotu v krymskom Simferopole ostreľovali automobil kyjevských aktivistov, ktorí sa pokúsili preniknúť do sídla miestnej vojenskej správy obsadeného ruskými vojakmi.

08.03.2014 10:37 , aktualizované: 15:50
Ukrajina, Krym, vojak Foto: ,
Ruský vojak stojí na stráži pri ukrajinskej vojenskej základne pri meste Sevastopol.
debata (399)

Oznámil to denník Ukrajinská pravda. Streľbu v Simferopole potvrdzuje videozáznam na sociálnej sieti YouTube. Ide pravdepodobne o prvý incident od začiatku ruskej invázie na Krym, kedy boli paľbou ohrozené životy ľudí.

Simferopolskú vojenskú správu ráno obsadila stovka ľudí so samopalmi, ktorí sa označili za príslušníkov „síl sebaobrany“. Ich velitelia rozostavali hliadky vo vnútri budovy, neskôr do objektu dorazili ďalšie tri autobusy s vojakmi.

Keď sa k budove vojenskej správy popoludní priblížil automobil so stúpencami novej vlády v Kyjeve, ozbrojenci na neho spustili paľbu. Vozidlo z miesta incidentu náhlivo odišilol, zranený streľbou zrejme nebol nikto.

Informácie o násilnostiach na Kryme nemožno bezprostredne overiť z ​​nezávislých zdrojov. Médiá sú pod kontrolou miestnych separatistov, ukrajinské televízne kanály na polostrove autonómna vláda nechala vypnúť a nahradila ich ruskou štátnou televíziou. Zahraniční novinári na Kryme pracujú v ťažkých podmienkach, neraz už boli vystavení fyzickým útokom.

Ukrajinská pohraničná služba oznámila, že ruské vojská ďalej blokujú trajektovú dopravu cez Kerčský prieliv, ktorý polostrov Krym oddeľuje od ruskej pevniny. Pohraničný post v Kerči obsadilo sto ruských vojakov a päťdesiat vojakov „domobrany“ . Miestna ukrajinská pohraničná kontrola je nefunkčná, v piatok údajne okupačná jednotka umožnila vjazd na Krym dvom kolónam ruských vojenských vozidiel bez registračných značiek.

Vojenskú techniku​​, vozidlá zdravotnícke služby a armádnu komunikačnú techniku ​​prevážajú podľa ukrajinskej pohraničnej služby na Krym i lode ruskej čiernomorskej flotily. V Sevastopolskej Kozáckom zálive bolo z dvoch ruských lodí vyložených 35 nákladných automobilov Ural a Kamaz a jeden obrnený transportér.

Na Kryme padol ďalší ukrajinský post, silnejú útoky proti novinárom

Agresívny dav proruských aktivistov podporovaný ruskými vojakmi v sobotu napadol jednotku ukrajinských pohraničníkov v obci Ščolkine západne od krymského prístavu Kerč. Zbili veliteľa ukrajinskej jednotky a zmocnili sa zbrojného skladu. Byty ukrajinských dôstojníkov útočníci vyrabovali a rodiny pod hrozbou zastrelenia vyhnali na ulicu.

Informáciu novinárov potvrdilo velenie ukrajinských pohraničníkov, podľa ktorého je pohraničný post v obci Ščolkine úplne v rukách proruských povstalcov. Stanovište leží asi 70 kilometrov západne od prístavu Kerč, ktorý je z veľkej časti tiež pod kontrolou ruských vojsk.

V krymskom správnom stredisku Simferopol podľa miestnych médií skupina neoznačených ozbrojencov napadla tím kameramanov americkej agentúry AP. Novinári chceli pri jednej z reštaurácií pripevniť kameru, ktorá mala v online režime prenášať dianie na priľahlom námestí. Americkí žurnalisti boli označení za špiónov a technika im bola zabavená. Po dvojhodinovom výsluchu boli prepustení na slobodu.

V Sevastopole bola podľa agentúry Unian u jedného z vojenských objektov napadnutá skupina spravodajcov ruského časopisu Russkaja planéta. Reportéra Pavla Nikulina neznámi ozbrojenci surovo zbili, zranení boli ďalší štyria novinári. Pätica Rusov je v nemocničnom ošetrení.

Ozbrojenci na Kryme vyhnali misiu OBSE streľbou

Pri pokuse pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) o vjazd na Krym sa podľa reportéra agentúry AP ozvali varovné výstrely ozbrojencov blokujúcich cestu na juh. Päťdesiatčlenná misia OBSE sa v sobotu o preniknutie na Krym bezúspešne pokúsila už tretíkrát. Týždenný mandát inšpektorom vyprší v utorok.

Podľa AP na umelo vytvorenom „hraničnou“ prechode medzi ukrajinskou pevninou a Krymom proruskí ozbrojenci vrátili tím OBSE späť a svoj ​​príkaz odprevadili varovnú streľbou do vzduchu. Zranený nikto nebol. Podľa ozbrojencov nie sú zahraniční vojenskí pozorovatelia k vstupu na Krym oprávnení.

Ruské ministerstvo zahraničia v piatkovom vyhlásení obvinilo OBSE, že porušila vlastné pravidlá o rozhodovaní konsenzom, keď misiu vyslala „bez prihliadnutia k názoru a odporúčania ruskej strany a bez čakania na oficiálne pozvanie od krymských úradov“. Podľa OBSE ale krymský režim nemá právo o misii rozhodovať, pretože partnerom celoeurópskej inštitúcie je výhradne vláda v Kyjeve.

Poľsko zavrelo konzulát v Sevastopole

Vzhľadom k ruskej invázii na Krym sa Poľsko rozhodlo evakuovať svoj ​​konzulát v Sevastopole. Na svojom twitterovom účte to oznámil poľský minister zahraničia Radoslaw Sikorski. „Kvôli pokračujúcim nepokojom vyvolaným ruskými silami musíme, hoci neradi, evakuovať náš konzulát na Kryme,“ napísal minister.

Sikorski spresnil, že Sevastopolský okruh prechádza pod pôsobnosť poľského konzulátu v ukrajinskej Odese. Poľské ministerstvo zahraničia vyzvalo poľských občanov, ktorí sú prípadne na Kryme, aby polostrov opustili, a ostatným odporučilo, aby nechodili ani do ďalších východných oblastí Ukrajiny, kde žije prevažne ruskojazyčné obyvateľstvo.

Poľský premiér Donald Tusk v piatok označil pripravované referendum o odtrhnutie Krymu za nezákonný krok, ktorý porušuje ukrajinskú zvrchovanosť. „Referendum za žiadnych okolností nemožno akceptovať,“ povedal Tusk. Pripustil ale, že Európa nemá žiadne záruky, že Rusko svojich útočných akcií zanechá. „Vieme len, že ak sa nič nestane, Rusko sa nezastaví. Európa nemá žiadnu inú voľbu,“ konštatoval poľský premiér.

Ukrajina podľa Tuska potrebuje čo najbližší termín podpisu politickej časti zmluvy o pridružení k Európskej únii, aby potvrdila zákonnosť svojej vlády a znemožnila ruskú manipuláciu verejnou mienkou. „Otvorene povedané, náš tlak na skorý podpis sa medzi členmi EÚ s veľkým nadšením nestretol,“ povedal Tusk.

Fakt, že Európa a USA sú pripravené k radikálnym krokom proti Rusku ale podľa poľského premiéra oprávňuje k nádejam, že „agresívny pochod Putina a Ruska môže byť zastavený“.

399 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Krym #Sevastopoľ