Rusko blokuje prístupy na Krym, polostrov demonštroval za anexiu

Ruská armáda rozširuje blokádu oboch hlavných severných prístupov na Krym. Perekopskú šiju, ktorá spája Krym s pevninou, podľa informácií ukrajinských pohraničníkov obsadili ruské jednotky, v okolí druhej hlavnej komunikácie rýchlo rastú mínové polia. Ruskí vojaci zamínovali aj priehradu pri severokrymskej obci Rjumšyne. Raketový pluk v Jevpatoriji na západe Krymu dostal ultimátum do 19:00 SEČ, ak sa vojaci nevzdajú, "domobrana" začne útok.

09.03.2014 09:37 , aktualizované: 16:56
Ukrajina, Krym Foto: ,
Konvoj vojenských vozidiel bez poznávacích značiek na ceste do Simferopolu na Kryme.
debata (246)

V zóne Perekopskej šije zaznamenali ukrajinskí pohraničníci práce ruských vojakov. Ruská armáda tam podľa leteckých snímok zriadila veľký počet postov, ktoré strážia prevádzku na ceste smerujúcej z ukrajinského vnútrozemia na juh. Pri ukrajinskej obci Čonhar severne od administratívnej hranice Krymu rýchlo rastú mínové polia, míny ozbrojenci údajne položili aj k veľkej priehrade pri meste Rjumšyne.

V Čonhare, ktorý leží v Chersonskej oblasti, sa podľa spravodajského portálu Ukranews pohybujú neoznačení ozbrojenci, ktorí v ​​okolí vykopávajú jamy pre umiestnenie hraničných stĺpov. Skupiny mužov takisto prenikli na Arbatskú kosu, čo je úzky pás zeme vybiehajúci z východu Krymského polostrova na sever k ukrajinskej pevnine.

Podľa podpredsedu krymskej vlády Rustama Temirgalijeva sa už Krym pripravuje na uzavretie severného železničného spojenia s pevninou. Miestne úrady počítajú s tým, že dodávky ruského tovaru nebudú môcť na polostrov smerovať cez Ukrajinu a prepravovať ich bude využitá trajektová preprava cez Kerčský prieliv.

Vlaky podľa Temirgalijeva budú náklad na ruskej strane úžiny prekladať na nákladné trajekty, ktoré ich potom dopravia do krymského prístavu Kerč. Most, ktorý má v budúcnosti Krym s ruským Krasnodarským krajom spojiť, nebude podľa expertov postavený skôr ako za tri roky.

V kolóne áut sú cisterny s palivom, sanitky a ťahače s poľnou kuchyňou. Nákladné autá sú neoznačené, sprievodné vozidlá sú ale podľa ukrajinských médií označené číslicou 99, čo je kód pre ruské hlavné mesto Moskvu. Čaudský mys podľa ukrajinského ministerstva obrany obsadila ruská armáda z prístavu Taman v ruskom Krasnodarskom kraji susediacom s Krymom. Vozidlá ruských parašutistov sú označené kódom 95 príslušným pre Čečensko.

Odporcovia pripojenia Krymu k Rusku na... Foto: Reuters, THOMAS PETER
Ukrajina, Rusko, demonštrácia, Krym Odporcovia pripojenia Krymu k Rusku na demonštrácii v Simferopole.

Proruskí radikáli napadli na demonštrácii stúpencov ukrajinskej jednoty

Hneď na niekoľkých miestach Krymu v nedeľu stúpenci spojenia s Ruskom usporiadali mítingy na podporu referenda, v ktorom má byť rozhodnuté o ruskej anexii. Najväčšia demonštrácia sa konala v Simferopole, kde sa na ústrednom Leninovom námestí zišlo asi 8000 ľudí. Menšie demonštrácie usporiadali aj odporcovia anexie, v Sevastopole musela pri konflikte oboch táborov zasahovať polícia.

„Žijeme v historickej dobe,“ povedal demonštrantom v Simferopole premiér Sergej Aksjonov. „Spolu s Ruskom spejeme k novej budúcnosti, referendum s konečnou platnosťou rozhodne o našom osude,“ vyhlásil.

Proti referendu pripravenému na budúcu nedeľu v Simferopole protestovalo niekoľko stoviek ľudí, medzi ktorými boli hojne zastúpení krymskí Tatári. Ľudia podľa agentúry Unian kričali „Hanba Putinovmu fašizmu“ a protestovali proti zatknutiu dvoch proeurópskych aktivistov, ktorých krymská polícia zadržiava na neznámom mieste.

Podobné, len o málo menej početné akcie sa konali v Sevastopole, Jevpatoriji, Kerči a niekoľkých ďalších krymských mestách. V Sevastopole usporiadali demonštráciu aj stúpenci jednotnej Ukrajiny. Na míting venovaný 200. výročiu narodenia básnika Tarasa Ševčenka, ktorého sa zúčastnilo asi 200 ľudí, zaútočila skupina proruských aktivistov. Po krátkej potýčke oba tábory oddelila polícia.

Mohutné demonštrácie sa konali aj v Rusku, kde sa zišli tisíce ľudí na oslavách dvojstého výročia narodenia ukrajinského národného básnika Tarasa Ševčenka. Za „spätosť s ukrajinským ľudom“ manifestovali davy ľudí v povolžskom Nižnom Novgorode, severokaukazskom Majkope, Pskove na severozápade Ruska aj v Astracháne pri Kaspickom mori.

Podľa informácií ruských médií sa bude v ruských mestách „za ruský Krym“ demonštrovať prakticky až do krymského referenda. Na pondelok sa pripravujú manifestácie v Archangeľsku, Čeľabinsku, Vologde, Perme a Čite pod heslami „Svoje si nedáme“ a „Za bratský národ“.

Putin hovoril o Kryme s Merkelovou a Cameronom

Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu o krymskej kríze telefonicky hovoril s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a britským premiérom Davidom Cameronom. Oznámila to štátna agentúra ITAR-TASS. Kroky proruského krymského vedenia označil šéf Kremľa za legitímne a zdôraznil, že sú plne v súlade s normami medzinárodného práva. Ich cieľom je podľa Putina hájiť záujmy obyvateľov Krymu.

„Ruský prezident tiež upozornil na absenciu akýchkoľvek krokov, ktorými by sa terajšie kyjevské vedenie pokúsilo zastaviť besnenie ultranacionalis­tických a radikálnych síl v samotnom hlavnom meste,“ uviedla ruská agentúra s odvolaním sa na tlačovú službu Kremľa.

Putinov telefonický rozhovor s Cameronom potvrdil hovorca britského premiéra. Šéf Kremľa podľa neho predsedovi britskej vlády povedal, že má záujem na diplomatickom riešení ukrajinskej krízy.

„Prezident Putin povedal, že dosiahnutie stability na Ukrajine je v záujme všetkých. Rusko stojí o diplomatické riešenie,“ vyhlásil hovorca. Putin sľúbil, že v pondelok prerokuje s ruským ministrom zahraničia Sergejom Lavrovom návrh na vytvorenie kontaktnej skupiny, ktorá má sprostredkovať dialóg medzi Moskvou a Kyjevom.

Podľa Kremľa bolo predmetom telefonického rozhovoru aj plánované referendum o pripojení k Rusku, ktoré západné štáty nemienia uznať. „Bez ohľadu na existujúce rozpory v názoroch bol vyjadrený spoločný záujem na uvoľnení napätia a čo najrýchlejšej normalizácii situácie,“ uviedol Kremeľ. Dohodlo sa, že sa bude pokračovať v „úzkých pracovných kontaktoch“ na úrovni ministrov zahraničných vecí.

Kyjev zastavil prísun peňazí na Krym

Kyjevské vedenie zastavilo prísun peňazí na Krym a zablokovalo účty všetkých štátnych úradov na polostrove. Oznámil to vicepremiér povstaleckej krymskej vlády Rustam Temirgalijev. Finančnú stabilitu to podľa neho neohrozí, krymské vedenie už ustanovilo vlastné kontá v ruských bankách a miesto hrivny prechádza na rubľové účtovníctvo.

„Práve nám oznámili, že Ukrajina zablokovala celý systém krymského financovania, všetky naše účty,“ povedal Temirgalijev agentúre Interfax. Centrálne orgány v Kyjeve zatiaľ informáciu nepotvrdili.

Výplata sociálnych dávok ani fungovanie krymských správnych orgánov podľa Temirgalijeva ohrozené nie sú. „Operatívne zriaďujeme účty v ruských bankách, sú to rubľové účty. Ľudia bez dôchodkov a výplat v žiadnom prípade nezostanú, situácia je plne pod kontrolou,“ povedal.

Už predtým bolo oznámené, že v očakávaní referenda o odtrhnutí Krymu centrálná volebná komisia v Kyjeve znemožnila prístup krymských úradov k voličským zoznamom. Kyjev referendum neuznáva a jeho výsledky odmieta brať na vedomie. Hlasovanie na Kryme aktívne podporuje Moskva, na jeho priebeh majú dohliadať pozorovatelia z Ruska a Bieloruska.

246 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Krym