Protest izraelských diplomatov pocítil aj pápež

Ak v týchto dňoch niektorý z Izraelčanov v zahraničí stratí pas alebo mu ho odcudzia, tak má smolu. Náhradný cestovný dokument umožňujúci návrat do vlasti mu totiž žiadny zastupiteľský úrad štátu Izrael nevydá. Dôvodom je tzv. administratívny štrajk izraelských diplomatov trvajúci od 4. marca.

11.03.2014 11:00
Izrael, vojaci, rakety Foto: ,
Izraelskí vojaci vykladajú iránsku zásielku rakiet z lode Klos-C smerujúcej do Sudánu.
debata (3)

Cieľom protestu je zlepšenie pracovných podmienok zamestnancov ministerstva zahraničia a zvýšenie ich miezd počas pôsobenia vo svete. Spor medzi odborovým zväzom jeruzalemského ministerstva zahraničia a ministerstvom financií trvá už dva roky.

„Jedinou výnimku počas protestu v našej práci s našimi občanmi tvoria prípady, keď je ohrozený život Izraelčana, alebo ak ide o smutnú udalosť, akou je prevoz tela nebožtíka do Izraela,“ povedal pre Pravdu Alexander Ben-Zvi, mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec štátu Izrael v SR. Podľa neho však nejde o „totálny“ štrajk. Diplomati prichádzajú denne na pracovisko, ale robia iba „úradnícku“ prácu. Nevykonávajú žiadne konzulárne služby ani návštevy partnerov, recepcií či iných oficiálnych podujatí v krajine pôsobenia.

„V žiadnom prípade to však nie je nútená dovolenka. Ide takpovediac o administratívnu formu protestu. Jeho podstata spočíva vo dvoch oblastiach. Okrem mzdových požiadaviek ide hlavne o finančnú kompenzáciu manželky alebo manžela počas pobytu v zahraničí. Pri nasledovaní do zahraničia spravidla opúšťajú svoju prácu, strácajú zárobok a hlavne trpí ich profesionálna kariéra. Po návrate do vlasti, väčšinou po štyroch rokoch, musí väčšina z nich začínať úplne od začiatku. A tak stále dookola. V tomto smere žiadame nápravu,“ dodal izraelský veľvyslanec.

Na administratívnu pasivitu izraelských diplomatov už doplatil napríklad britský premiér, ktorého návšteva sa musela presunúť. Ohrozený je aj májový oficiálny pobyt pápeža Františka v Izraeli. Vatikán však verí, že sa návšteva uskutoční. Podľa portálu Ynet cestu do Izraela musel odložiť aj svazijský kráľ.

Izraelskí diplomati napriek vyhláseniu diplomatickej pasivity urobili predsa len výnimku. Konkrétne v prípade oficiálneho protestu adresovaného BR OSN v súvislosti so zhabaním lode Klos-C v Červenom mori. Prevážala zbrane a smerovala do Sudánu. Podľa Izraela boli v prepravných kontajneroch rakety, ktoré Teherán adresoval palestínskym radikálom.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #pas #štrajk #ministerstvo zahraničných vecí #diplomati