Islamisti vyzvali k atentátom vo Francúzsku a vražde Hollanda

Islamistická mediálna skupina v Pakistane vyzvala v utorok na internete radikálnych moslimov vo Francúzsku, aby tu páchali bombové atentáty a zavraždili prezidenta Françoisa Hollanda. Má sa podľa nej jednať o odplatu za prebiehajúcu francúzsku vojenskú intervenciu v Mali a Stredoafrickej republike. Informovali o tom francúzske médiá.

12.03.2014 07:30
Mali Foto:
Povstalci z extrémistickej islamistickej skupiny Ansar Dine (na archívnej snímke) predstavujú pre Mali veľkú hrozbu. Tamojšia vláda preto požiadala Francúzsko, aby pomohlo proti nim vojensky zasiahnuť.
debata (4)

„Ani Hollande, ani jeho vojaci nezažijú vo Francúzsku pokoj, kým ho moslimovia v Mali a Stredoafrickej republike nezažijú doma,“ stálo podľa webu denníka Le Figaro okrem iného vo vyhlásení organizácie islamského Maghrebu (AQMI), severoafrickému krídlu medzinárodnej teroristickej organizácie Al-Kájda.

Parížska prokuratúra začala s pomocou protiteroristických a ďalších policajných síl hrozbu vyšetrovať. Prezidentský Elyzejský palác vyhlásil, že berie vec vážne a je veľmi obozretný.

Denník pripomenul nedávne varovanie ministra vnútra Manuela Vallsa, že vo Francúzsku žijú desiatky jednotlivcov z radov islamistov, ktorí predstavujú hrozbu a sú predmetom záujmu tajných služieb. Týchto ľudí označil za „vlkov samotárov“ islamskej svätej vojny, džihádu.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #islamisti #Francois Hollande #Maghreb #al-Káida