Celkový počet obetí nepokojov na Ukrajine stúpol na 104

Ďalší dvaja Ukrajinci podľahli vážnym zraneniam, ktoré utrpeli počas nedávnych protestov v Kyjeve. Počet obetí krviprelievania tak stúpol na 104. V nemocnici v ukrajinskej metropole zomrela dvadsaťsedemročná Olha Burová, v Poľsku, kde sa liečil, zomrel Vasyl Aksenin, informovala ukrajinská agentúra Unian.

13.03.2014 09:49
snajper, ostreľovač, kyjev, ukrajina Foto: ,
Zásahy ostreľovačov pripravili o život desiatky ľudí v Kyjeve, počas najkrvavejšieho dňa ukrajinských demonštrácií.
debata (7)

Väčšina obetí zomrela na následky paľby vedenej z výšky. Nové ukrajinské vedenie sa teraz snaží objasniť pozadie týchto ostreľovačských útokov. Ozbrojenci na strechách kyjevských domov vtedy mierili nielen na protivládnych demonštrantov, ale často aj na policajtov a nezúčastnených civilistov. Kto za útokmi stál, nie je jasné. V Kyjeve sa špekuluje o akcii špeciálnych jednotiek ministerstva vnútra, o provokáciu pravicových nacionalistov či o krviprelievaní vyvolaným Moskvou.

Prvé úmrtie v Kyjeve ohlásili 22. januára počas stretov medzi demonštrantami a políciou na ulici Hruševského, ktorá bola jedným z hlavných centier prozápadných demonštrácií. O život prišli traja ľudia. V rovnaký deň našli na predmestí metropoly mŕtve telo Jurija Verbyckého, ktorého deň predtým uniesli neznámi ozbrojenci a umučili ho na smrť. Druhá vlna obrích demonštrácií začala 18. februára a potom v priebehu niekoľkých dní zomrelo najväčšie množstvo ľudí. Ďalších viac ako desať osôb podľahlo svojim zraneniam po skončení protestov v uplynulých dňoch.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #Kyjev #Ukrajina