Britskí labouristi referendum o únii neplánujú. Zatiaľ

Referendum o vystúpení Británie z Európskej únie alebo zotrvaní v nej nebude. Hoci by sa mohlo stať, že sa predsa len uskutoční.

13.03.2014 11:20
Ed Miliband Foto: ,
Labouristi Eda Milibanda sú podľa prieskumov favoritmi na víťazstvo v budúcoročných voľbách v Británii.
debata (3)

Líder labouristov Ed Miliband vyhlásil, že ak on po budúcoročných voľbách zostaví vládu, všeľudové hlasovanie sa konať nebude. Len ak by došlo k ďalšiemu presunu právomocí Londýna na Brusel.

Na rok 2017 sľúbil referendum súčasný konzervatívny premiér David Cameron. Predtým však chce riešiť reformu vzťahov Británie a Európskej únie.

Aby však Cameron referendum mohol usporiadať, musel by na budúci rok vyhrať voľby a opäť zostaviť vládu. Prieskumy však dlhodobo favorizujú na víťazstvo labouristov. Preto sú Milibandove slová dôležité. Podľa včerajšieho prieskumu agentúry YouGov by získali 38 percent hlasov. Konzervatívcov by volilo 34 percent voličov. Cameronovu stranu oslabuje nárast popularity euroskeptickej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP).

„David Cameron zaviazal konzervatívcov k veľkému prehodnoteniu vzťahov Británie s Európou na základe svojvoľného časového plánu na referendum v roku 2017 o vystúpení Británie z EÚ,“ napísal Miliband v komentári pre denník Financial Times. „Pozícia labouristov smerom k Európe je na rozdiel od toho jasná a principiálna. Pevne veríme v budúcnosť Británie v EÚ,“ tvrdí líder ľavice.

Ani Miliband referendum úplne nevyučil. „Ak nastane presun právomocí z Británie na EÚ, bude hlasovanie o zotrvaní alebo vystúpení. Mojou prioritou v ďalšom parlamente je však riešenie krízy, ktorá sa týka nákladov na živobytie, ochrana Národnej zdravotnej služby a pracovné miesta pre mladých ľudí,“ povedal líder labouristov pre BBC.

Premiér Cameron však hneď obvinil Milibanda, že referendum neusporiada v žiadnom prípade. „Briti teraz majú veľmi, veľmi jasnú voľbu. V ďalších voľbách môžu hlasovať za konzervatívnu vládu, ktorá bude rokovať o britskej pozícii v Európe a garantuje ľuďom referendum. S labouristickou vládou nedostanú hlasovanie, nebudú mať na výber, nedostanú nič,“ citoval denník Guardian predsedu vlády.

„Labouristi to však robia celkom múdro,“ myslí si o Milibandovej taktike Mark Shephard, britský politológ z univerzity v Strathclyde. „Značná časť voličov je za referendum o vystúpení z EÚ alebo o zotrvaní v EÚ, ale väčšina predstaviteľov podnikateľského sveta chce zostať v únii. Labouristi hovoria, že referendum teraz nebude, ale úplne ho nevylúčili. Na rozdiel od Camerona, ktorý sa dal dotlačiť k sľubu o hlasovaní, sa labouristi snažia balansovať na hrane, čo sa im môže vyplatiť,“ povedal pre Pravdu Shephard.

Podľa viacerých expertov odmietanie rýchleho referenda zo strany ľavice môže zapôsobiť na časť voličov, ale pravdepodobne to nebude mať príliš veľký vplyv na volebné šance Milibandovej strany. „Ľudia v Británii sa dívajú na EÚ vo všeobecnosti s podráždením a netrpezlivosťou, ale nepredpokladám, že príliš veľa z nich vie, ako únia funguje. Jediným skutočným problémom v tejto súvislosti je imigrácia,“ vysvetľuje pre Pravdu Eric Shaw, expert na dejiny labouristov z Stirlingskej univerzity.

„Napriek všetkému, čo píše v novinách, ľudia sa príliš nestarajú o EÚ,“ vyhlásil pre Pravdu aj politológ Robin Pettit z Kingstonskej univerzity.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #labouristi