Do Bieloruska prišlo deväť bojových ruských lietadiel

Ruská vláda vo štvrtok oznámila vyslanie svojich deviatich bojových lietadiel do Bieloruska. Podľa Moskvy ide o reakciu na žiadosť najvyššieho veliteľa bieloruských ozbrojených síl, prezidenta Alexandra Lukašenka. Ten v stredu požiadal Moskvu o vyslanie 12 až 15 strojov na územie krajiny v reakcii na americko-poľské vojenské cvičenie.

13.03.2014 20:28
Alexander Lukašenko Foto: ,
Bieloruský prezident Alexander Lukašenko
debata (52)

Zúčastniť sa na ňom má najmenej 12 amerických stíhačiek.

Na základňu Bobrujsk priletelo šesť strojov Su-27 a ďalšie tri dopravné vojenské lietadlá. Pridajú sa tak štyrom stíhačkám Suchoj na neďalekej základni Baranoviči.

Podľa Lukašenka bola situácia v Minsku v súvislosti s krízou na Ukrajine pokojná a zmenil ju až oznam o začiatku „rozsiahlych“ manévrov. Ako povedal dlhoročný autoritatívny líder postsovietskej krajiny, „ide o jasnú eskaláciu situácie na našich hraniciach, nie v Sýrii, Líbyi či Iraku“.

Bielorusko hraničí Ruskom, Ukrajinou a troma členskými štátmi NATO. Považuje sa za jedného z najbližších politických a ekonomických spojencov Moskvy, a to aj napriek často napätým vzťahom. Bieloruské orgány sa preto obrátili na svojho spojenca po oznámení, že NATO začalo s prieskumnými letmi v Poľsku a Rumunsku pri hraniciach s Ukrajinou. Letecké cvičenie NATO sa koná aj v Poľsku a Litve, pričom USA tam už poslali 12 stíhačiek F-16.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #bielorusko #bojové lietadlá #Alexandr Lukašenko