Paríž bojuje so smogom, do ulíc púšťajú len polovicu áut

Francúzska vláda siahla v snahe obmedziť hustnúci smog v hlavnom meste k mimoriadnym opatreniam a zakázala vyjsť polovici osobných automobilov. V pondelok jazdí v Paríži zadarmo verejná doprava.

17.03.2014 12:42
Francúzsko, autá Foto: ,
Policajti kontrolujú autá pozdĺž rieky Seina v Paríži.
debata

Do parížskych ulíc môžu vyjsť až na výnimky len vozidlá s nepárnym číslom na poznávacej značke. Naposledy bolo toto opatrenie použité v roku 1997.

Podľa strediska pre sledovanie cestnej premávky sa zdá, že opatrenie funguje. V pondelok ráno bolo v parížskej oblasti asi 90 kilometrov upchatých ciest, zatiaľ čo inokedy je to dvakrát toľko, uviedol hovorca strediska.

Okrem toho už niekoľko dní platí zníženie povolenej rýchlosti a verejná doprava jazdí zadarmo. Na dodržiavanie zákazu dohliada v Paríži asi 700 policajtov, ktorí môžu udeliť pokutu 22 eur. Výnimky majú taxikári alebo hybridné vozidlá.

„Naším cieľom nie je zablokovať ekonomickú aktivitu,“ povedal spravodajskej televízii BFM TV strážnik na juhu Paríža. V pondelok ráno jeho tím zastavil asi 150 vozov a nechal prejsť niekoľko z nich, vrátane zásobovacích dodávok. Pokutu vraj dostalo asi 30 vodičov.

Veľké znečistenie ovzdušia vyvolalo netypicky teplé počasie s minimálnym vetrom. V roku 1997 trvalo mimoriadné obmedzenie dopravy jeden deň. Podľa štátneho tajomníka pre dopravu Frederika Cuvilliwera sa o prípadnom predĺžení zákazu rozhodne počas pondelka.

Protismogové opatrenia boli zavedené tesne pred obecnými voľbami vo Francúzsku, ktoré budú 23. a 30. marca. V Paríži prieskumy ukazujú, že vo vedení mesta by sa mohli udržať socialisti.

Obmedzenie dopravy kritizovala francúzska pravica. Šéf opozičného Zväzu pre ľudové hnutie (UMP) Jean-François Cope povedal, že ide len o „cvičenie v PR“, zatiaľ čo kandidátka UMP na parížsku starostku Nathalia Kosciusko-Morizetová povedala, že zákaz má len zakryť „mizernú“ situáciu v Paríži.

debata chyba
Viac na túto tému: #autá #doprava #smog #Paríž