Vyšetrovanie strateného lietadla sa sústreďuje na pilotov

Vyšetrovanie zaoberajúca sa zmiznutím malajzijského lietadla sa stále viac sústreďuje na oboch pilotov stroja, ktorý sa pred viac ako týždňom stratil s 239 ľuďmi na palube na linke z Kuala Lumpur do Pekingu.

17.03.2014 14:25
Malaysia Airlines, lietadlo Foto: ,
Žena prechádza okolo plagátov s podpismi a prianiami pre cestujúcich zo strateného lietadla na letisku v Kuala Lumpure.
debata (10)

Spoločnosť Malaysia Airlines uviedla, že posledné slová adresované z lietadla dispečerom na zemi povedal druhý pilot lietadla, a to krátko po ručnom odpojení identifikačného systému ACARS.

Načasovanie poslednej správy a pokojný hlas jej autora posilňujú podozrenie, že obaja piloti-či jeden z nich-sa mohli podieľať na zmiznutí lietadla, napísala agentúra AP.

Letoví kontrolóri na zemi zachytili ako poslednú správu z kokpitu lietadla rozlúčku „V poriadku dobrú noc“. Uvoľneným hlasom ju podľa predbežného vyšetrovania povedal druhý pilot stroja. Vyšetrovatelia konštatovali, že dotyčný v tej chvíli zrejme musel vedieť o odpojení identifikačného systému ACARS.

Podľa agentúry AFP sa tiež americká rozviedka pri svojom vyšetrovaní zameriava na kapitána lietadla, 53-rčného Zaharieho Ahmada Shaha a druhého pilota, 27-ročného Fariqa Abdula Hamida. „Všetky informácie, ktoré som získal od bezpečnostných úradov, od národného protiteroristického centra a tajných služieb, naznačujú, že sa niečo dialo s pilotmi,“ citovala agentúra AFP predsedu bezpečnostného výboru Snemovne reprezentantov Michaela McCaula. „Domnievam sa, že všetky stopy vedú do kokpitu, k prvému a druhému pilotovi,“ dodal.

Pátranie po nezvestnom lietadle sa pôvodne upierali na oblasť okolo malajzijských brehov, teda do miest posledného kontaktu s dispečermi. Na základe predpokladov, že niekto zámerne odpojil komunikačné zariadenia stroja a počas letu ho prinútil zmeniť smer, boli identifikované nové zóny hľadania – prvý medzi severom Thajska a Kazachstanom, druhá v južnej časti Indického oceánu na juh od Indonézie. Malajzia oznámila, že pátranie už začalo v severnom i južnom koridore. Špekuluje sa, že po prerušení kontaktu s dispečermi lietadlo pokračovalo v ceste ešte niekoľko hodín. Do hľadania sa zapojilo už 26 krajín.

Dve tretiny cestujúcich boeingu 777 boli Číňania a Peking znovu kritizoval Malajziu za riešenie situácie. Čína vyzvala Malajziu, aby „okamžite“ rozšírila pátranie po nezvestnom malajzijskom lietadle a poskytovala o pátraní jasnejšie informácie.

„Pátracie a záchranné úsilie sú teraz samozrejme zložitejšie a oblasť je väčšia. Dúfame, že Malajzia bude poskytovať zainteresovaným krajinám podrobnejšie a presnejšie informácie,“ vyhlásil na tlačovej konferencii hovorca čínskeho ministerstva zahraničia Chung Lej.

Malajzijská polícia prehľadala byty oboch pilotov a preveruje letový simulátor, ktorý si doma nainštaloval kapitán stroja Zaharie. Pilotovi kolegovia oznámili, že Zaharie bol aktívnym stúpencom malajzijskej opozície vedenej politikom Anwarom Ibrahimom, ktorý bol len niekoľko hodín pred štartom lietadla odsúdený v kontroverznom procese na päť rokov väzenia za homosexuálne praktiky. Podľa priateľov ale pilot zaharie neprejavoval extrémistické názory. Druhý pilot Fariq mal vraj krátko pred svadbou.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Malaysia Airlines #malajzijské lietadlo #Boeing 777