Van Rompuy do Moskvy nepríde, Cameron pohrozil Rusku vylúčením z G8

Stály predseda Európskej rady Herman Van Rompuy chcel údajne v týchto dňoch navštíviť Moskvu a s tamojšími predstaviteľmi diskutovať o riešení krízy na Ukrajine. Informáciu v utorok zverejnili ruské médiá, Van Rompuyov hovorca ich však vzápätí poprel.

19.03.2014 12:15 , aktualizované: 15:10
debata (48)

Podľa ruského ministerstva zahraničných vecí sú za všetkým lídri Európskej únie, ktorí takzvaného europrezidenta presvedčili, aby do Ruska nechodil. „Jeho priatelia mu neumožnili odísť, takže predpokladáme, že nechce vedieť pravdu, keďže o všetkom je už rozhodnuté,“ cituje tlačová agentúra ITAR-TASS zo stanoviska ruskej diplomacie.

Európska únia, Spojené štáty a Kanada v reakcii na referendum o odtrhnutí Krymskej autonómnej republiky od Ukrajiny zaviedli sankcie proti vysokopostaveným ruským a krymským predstaviteľom. Tie zahŕňajú zákaz cestovania a zmrazenie účtov.

Ruského prezidenta Vladimira Putina to však neodradilo a ešte v pondelok podpísal dekrét, ktorým uznal Krym za „suverénny a nezávislý štát“. V utorok následne schválil jeho pripojenie k Ruskej federácii.

Navyše, ak Rusko podnikne ďalšie kroky na Ukrajine, mohlo by mu hroziť stále vylúčenie zo skupiny ôsmich ekonomicky najvýznamnejších krajín G8. V britskom parlamente to vyhlásil britský premiér David Cameron.

„Pokiaľ budú podniknuté ďalšie kroky, myslím, že by sme mali rokovať o tom, či Rusko trvalo vylúčiť z G8, alebo nie,“ povedal Cameron.

Francúzsky minister zahraničia Laurent Fabius v pondelok oznámil, že skupina G8 pozastavila Rusku členstvo kvôli pripojeniu Krymu. Už predtým sa sedem členov tejto skupiny kvôli ukrajinskej kríze rozhodlo prerušiť prípravu summitu G8, ktorý je plánovaný na jún v ruskom Soči. V pondelok sa šéfovia týchto štátov stretnú v Haagu na rokovaní o Ukrajine na okraj summitu o jadrovej bezpečnosti.

V skupine G8 je teraz Kanada, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Japonsko, Veľká Británia, Spojené štáty a Rusko.

USA odpovedia na agresiu proti členom NATO, varoval Rusko Biden

USA budú okamžite reagovať na akúkoľvek agresiu proti členom Severoatlantickej aliancie, povedal v stredu v súvislosti so správami o vývoji situácie na Ukrajine americký viceprezident Joe Biden.

Počas svojej návštevy v Litve taktiež Moskve odkázal, že anexia Krymu zavedie Rusko na „temnú cestu“ smerom k medzinárodnej izolácii.

Pobaltské štáty sú členmi NATO, Ukrajina nie.

USA by na akýkoľvek útok na členské štáty aliancie zo strany Ruska určite reagovali, upokojoval vo Vilniuse Biden. Do Litvy prišiel deň po tom, čo ruský prezident Vladimir Putin napriek nesúhlasu Kyjeva podpísal zmluvu o pričlenení ukrajinského separatistického a ruskojazyčného Krymu k Ruskej federácii.

„Rusko nemôže ignorovať fakt, že svet sa mení, a že jeho konanie otvorene odsudzuje,“ povedal Biden po stretnutí s litovskou prezidentkou Daliou Grybauskaiteovou a lotyšským prezidentom Andrisom Berzinsom. Dodal, že Spojené štáty stoja na strane Ukrajiny čeliacej ruskej agresii.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #Herman Van Rompuy #Európska rada