Iránsky minister zahraničia verí v dohodu s veľmocami do leta

Účastníci súčasného kola rozhovorov o iránskom jadrovom programe sa zamerali na menej zložité otázky. Oznámila to iránska agentúra IRNA, podľa ktorej sa v stredu vo Viedni hovorilo hlavne o tažkovodnom reaktore v Araku. Iránsky minister zahraničia Mohammad Džavád Zaríf, ktorý vedie iránsku delegáciu, povedal, že je reálne dospieť k definitívnej dohode do leta, kedy vyprší platnosť dočasnej dohody. Súčasné kolo dvojdňových viedenských rozhovorov má v stredu skončiť.

19.03.2014 15:25
Iránsky minister zahraničia Mohammad Džavád... Foto: ,
Šéfka diplomacie Európskej únie Catherine Ashtonová a iránsky minister zahraničia Mohammad Džavád Zaríf.
debata

Rokovania podľa Zarifa postupujú dobre. Na otázku agentúry Reuters, či si myslí, že sa podarí dospieť ku konečnej dohode predtým, než vyprší dohoda dočasná, odpovedal, že je optimista.

Irán sa so šiestimi veľmocami dohodol vlani na polročnom režime, ktorý mu zaručuje uvoľnenie časti sankcií, ak obmedzí niektoré aktivity jadrového programu. Dohoda vyprší 20. júla.

Za úspešné budú terajšie rokovania považované vtedy, ak Irán vierohodne dokáže, že sa neusiluje o atómovú bombu, čo si niektoré štáty myslia.

Šesticu veľmocí – USA , Rusko, Čínu, Britániu, Francúzsko a Nemecko – koordinuje šéfka diplomacie Európskej únie Catherine Ashtonová. Dnes (v stredu) by sa mala stretnúť so Zarifom.

Kritickými bodmi rokovania je technológia obohacovania uránu a sprevádzkovanie ťažkovodného reaktora v Araku. Oboje môže Iránu pomôcť k výrobe atómovej bomby.

Iránsky vyjednávač Abbás Araghčí oznámil, že sa rokuje o definícii „praktických potrieb“ Iránu, aby bolo možné dohodnúť sa na objeme obohacovania uránu. K Araku poznamenal, že Irán chce vyvrátiť akékoľvek podozrenie, avšak budovanie tohto zariadenia nezastaví.

Odporcovia ustupovania Iránu z amerického Senátu v utorok stanovili podmienky, podľa ktorých by prezident Barack Obama mal trvať na tom, aby konečná dohoda s Iránom zahrnula uzavretie Araku.

Podľa iránskych zdrojov citovaných agentúrou AFP by sa ďalšie kolo iránskych rozhovorov malo konať vo Viedni 7. až 9. apríla.

debata chyba
Viac na túto tému: #rokovania #Irán #Viedeň #atómové zbrane