Pátranie v Indickom oceáne nevyjasnilo osud malajzijského lietadla

Pátranie po zmiznutom malajzijskom lietadle sa sústredilo na Indický oceán. Satelity tam totiž zachytili dva predmety, ktoré by mohli byť s lietadlom spojené. Informoval o tom austrálsky premiér Tony Abbott.

20.03.2014 06:57 , aktualizované: 14:58
Malajzia, malajziské lietadlo, odkazy, Čína,... Foto: ,
Žena píše na stenu symbolický odkaz svojim nezvestným príbuzným zo strateného malajziského lietadla, aby sa vrátili domov.
debata

K miestu zamierila štyri lietadlá, z ktorých prvé dve už dorazili, ale zatiaľ predmet na mori bližšie neidentifikovali.

Na mieste je tiež nórske plavidlo a pláva k nemu britská a austrálska loď. Austrálske úrady oznámili, že pre tmu bolo štvrtkové pátranie ukončené.

Malajzijský minister dopravy Hishammuddin Hussein na tlačovej konferencii povedal, že považuje informáciu týkajúcu sa Indického oceánu za vierohodnú, ale že Malajzia stále pátra aj po severnej predpokladanej trase lietadla.

„Vyšli najavo nové a dôveryhodné informácie v súvislosti s pátraním na juhu Indického oceánu,“ povedal Abbott austrálskemu parlamentu. V Indickom oceáne 2500 kilometrov od austrálskeho Perthu satelit zachytil na hladine dva predmety vzdialené od seba asi 23 kilometrov. Väčší meria asi 24 metrov. Zo satelitných snímok nie je možné zistiť, či sú to časti nezvestného stroja.

Ani počas dňa kvôli zlej viditeľnosti s mrakmi a dažďom úlomky v mori nenašli. Rovnako tak sa nepodarilo nič nájsť ani posádke amerického hliadkovacieho lietadla. K miestu ako prvá doplávala nórska obchodná loď HØEGH St. Petersburg, vyšetrovatelia požiadali, aby zmenila kurz a plávala k danej oblasti. Plavidlo ale dorazilo už za tmy, takže k hľadaniu tiež zatiaľ neprispelo. Loď austrálskeho námorníctva Success je od miesta vzdialená asi dva dni plavby.

Dopravné lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines s 239 ľuďmi na palube zmizlo pred 12 dňami cestou z Kuala Lumpur do Pekingu. Všetky snahy zistiť, čo sa s ním stalo, boli zatiaľ márne.

debata chyba
Viac na túto tému: #Indický oceán #nezvestní #malajzijské lietadlo #letecká havária