Sarkozyho prenasleduje škandál s odpočúvaním

Donedávna najmocnejší francúzsky politik uviazol v policajnej pasci. Na verejnosti sa objavilo sedem prepisov odpočúvaní Nicolasa Sarkozyho. Súd súhlasil s nahrávaním telefonátov bývalého prezidenta v súvislosti s vyšetrovaním jeho afér.

20.03.2014 10:00
Nicolas Sarkozy, odpočúvanie, Foto: ,
Francúzska polícia so súhlasom súdu odpočúvala mobilné telefóny bývalého prezidenta. Nicolas Sarkozy používal dva mobily. Jeden bol vedený na neho, druhý na fiktívne meno Paul Bismuth.
debata (2)

Obsah rozhovorov zverejnil portál Mediapart. Ide o telefonáty medzi Sarkozym a jeho advokátom Thierrym Herzogom. Exprezident používal dva mobily, jeden z nich mal na fiktívne meno Paul Bismuth. Z telefonátov vyplýva, že Sarkozy a Herzog mali na kasačnom súde, čo je najvyššia justičná inštancia, dôležitú spojku, pričom vplyvného informátora získali zrejme ešte v aparáte štátu.

Exprezidenta začali odpočúvať v spojitosti s podozrením, že na jeho volebnú kampaň v roku 2007 prispel mnohými miliónmi eur vtedajší líbyjský vodca Muammar Kaddáfí. (Sarkozy to opakovane označuje za nezmysel.) Jeho ďalšou aférou je, že údajne nezákonne získal financie na rovnaký účel aj od najbohatšej Francúzky, ktorou je Liliane Bettencourtová, dedička kozmetického impéria L'Oréal. „Bývalý šéf Elyzejského paláca v telefonátoch preberal s advokátom stratégiu, ako preniknúť do súdnictva vo svojich prípadoch,“ zhrnul Mediapart podstatu mobilnej komunikácie.

Sarkozy a Herzog dostávali informácie od spriazneného človeka na kasačnom súde, ktorým bol sudca Gilbert Azibert. Zjavne im pomáhal v očakávaní získania protislužby. Keďže dvojica mala ešte niekoho v štátnom aparáte, vyvíjala napríklad aj úsilie zistiť, kedy sa chystá policajná prehliadka exprezidentov­ho úradu.

Z prepisu jedného z telefonátov vyplýva, ako vulgárne sa Herzog vyjadroval na adresu dvoch sudcov v meste Bordeaux, ktorí sa zaoberali kauzou súvisiacou s Bettencourtovou. „Sú to bastardi,“ povedal advokát. Mediapart napísal, že nahrávky vznikli v tomto roku medzi 28. januárom a 11. februárom.

Pravicoví politici z politického tábora Sarkozyho sa pozastavujú najmä nad tým, ako je možné, že zo súdneho spisu unikli citlivé údaje. Vyslovujú tiež podozrenie, že ide o načasovaný zámerný únik, aby pravica bola poškodená pred miestnymi voľbami a pred hlasovaním o novom zložení Európskeho parlamentu.

Vládnuci socialisti, naopak, hovoria, že exprezident sa správal hanebne. „Ak sa to potvrdí ako fakt (pravdivosť prepisov), bude to závažné, pretože vzťahy medzi politickou a súdnou mocou sú v protiklade s právnym štátom,“ reagovala členka vlády Marisol Touraineová pre stanicu iTele.

Prepisy telefonátov môžu ohroziť očakávaný návrat Sarkozyho do veľkej politiky. Predpokladá sa, že plánuje znovu kandidovať v prezidentských voľbách (budú však až v roku 2017). Výrazná väčšina pravicových voličov si želá, aby opäť získal kreslo v Elyzejskom paláci.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #odpočúvanie #škandál #Nicolas Sarkozy #aféra