Michelle Obamová dorazila na týždennú návštevu Číny

Prvá dáma Spojených štátov Michelle Obamová vo štvrtok dorazila do Pekingu na týždennú návštevu Číny. Spolu s ňou prišli aj jej dve dcéry a matka. Ako ohlásil Biely dom, nejde o politickú návštevu, ale o stretnutie s občanmi Číny.

20.03.2014 15:13
Čína, Michelle Obamová Foto: ,
Prvá dáma USA prišla na návštevu Číny spolu s dcérami a matkou.
debata (2)

Obamová má v programe napríklad stretnutia s čínskymi a americkými študentmi na Pekinskej univerzite, návštevu miest Si-an na západe a Čcheng-tu na juhozápade krajiny. Manželka amerického prezidenta si chce prezrieť hradby starého mesta a múzeum terakotovej armády a tiež chovné stredisko pánd. V piatok by sa mala stretnúť s manželkou čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga.

Obamová sa chce vyhnúť kontroverzným témam ako ľudské práva, obchod a kybernetická bezpečnosť, v ktorých sa názory Číny a USA líšia. Medzi ďalšími bodmi jej programu je návšteva cisárskeho paláca a Veľkého čínskeho múru.

Manželka čínskeho prezidenta Pcheng Li-jüan bola pred nástupom svojho manžela do funkcie slávnejšia než on. Ako bývalá speváčka dodá podľa pozorovateľov spolu s Obamovou návšteve uvoľnenosť. Čínska tlač napríklad venovala veľa priestoru porovnaniu oblečenia oboch prvých dám.

V USA sa o ceste Obamovej hovorí ako o nákladnom výlete. Vzala so sebou dcéry, ktoré majú práve školské prázdniny, čo ľuďom pripomenulo rok 2010. Obamová v auguste toho roku vzala dcéru Sashu a niekoľko jej kamarátov do Španielska. Pobyt a program síce platila sama, ale bezpečnostné opatrenia sa hradili z vreciek daňových poplatníkov v čase, keď sa USA potýkali s hospodárskou krízou a mnoho ľudí bolo bez práce.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #návšteva #Michelle Obamová