Ukrajina sťahuje pohraničníkov z Krymu, evakuuje aj armáda

Ukrajinská pohraničná stráž sťahuje svojich príslušníkov z Krymu, povedal vo štvrtok novinárom na tlačovej konferencii v Kyjeve zástupca šéfa ukrajinských pohraničníkov Pavlo Šišolyn. Asi tisícka pohraničníkov už polostrov okupovaný Ruskom opustila a premiestnila sa na sever na ukrajinskú pevninu.

20.03.2014 15:39
Krym, vojaci, Rusko, Ukrajina Foto: ,
Proruskí ozbrojenci na Kryme preberajú moc nad ukrajinským námorným strediskom v Sevastopole.
debata (14)

„Začali sme postupné premiestňovanie našich príslušníkov na územie Chersonskej a Mykolajivskej oblasti,“ povedal Šišolyn bez ďalších podrobností.

V evakuácii ukrajinských vojakov takisto pokračuje velenie ukrajinskej armády. Minister bez kresla Stepan Semerak na tlačovej konferencii povedal, že z rozhodnutia ministerstva obrany a Rady národnej bezpečnosti a obrany boli v ukrajinskom vnútrozemí zriadené stanovištia, kde budú evakuovaní vojaci dočasne zdržiavať. „Sami vedia kam ísť a chápu to,“ povedal Semerak a odmietol poskytnúť akékoľvek detaily.

Námestník ukrajinského ministra obrany Leonid Poljakov agentúre Interfax-Ukrajina povedal, že ukrajinské jednotky na Kryme sú vystavené sústavným ruským provokáciám. Pokus ruských vojakov preniknúť na simferopolské letisko Belbek zastavili podľa neho ukrajinskí vojaci varovnými výstrelmi. Ukrajinským posádkam na Kryme sa vyhrážajú Rusi útokom a nútia ukrajinských vojakov, aby prešli na stranu okupantov.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #Rusko #Ukrajina #Krym #vojsko